vorini-gr: Πικραμένος ο Κώστας Γαβράς..!!

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Πικραμένος ο Κώστας Γαβράς..!!


Την πικρία του για την απόφαση να κοπεί σκηνή από το ενημερωτικό φιλμ που προβάλλεται στον προθάλαμο της γυάλινης αίθουσας με γλυπτά του Παρθενώνα, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, εκφράζει με επιστολή του ο Κώστας Γαβράς...

«Σκοπός μου ήταν», αναφέρει, «να δείξω -βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα- ότι η σταδιακή «συρρίκνωση» του Παρθενώνα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων...

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται: οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες.

Στον επίλογο της επιστολής ο σκηνοθέτης σημειώνει:

"Θέλω να κάνω σαφές το εξής:ο κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Eλγιν κατέστρεψε μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους : ο αγοραστής - δηλαδή ο κλεπταποδόχος - ήταν το αγγλικό κράτος.

Τα αγάλματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα". Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού συνάντησε και την έντονη αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ. Μέσω της πολιτικής εκπροσώπου του για θέματα Πολιτισμού, Μαρίας Δαμανάκη, η απόφαση χαρακτηρίστηκε πολιτικά απαράδεκτη, ασεβής για την ιστορική αλήθεια και προσβλητική του καλλιτεχνικού έργου.
(AΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :