vorini-gr: 19 ΜΑΙΟΥ: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

19 ΜΑΙΟΥ: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Μαΐου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ)...


Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας, αλλά και να προβληθεί για άλλη μία φορά το αίτημα των απανταχού Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. «Στις μεγάλες αυτές συγκεντρώσεις θα ζητήσουμε από την Πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτό της γενοκτονίας. 

Από την Τουρκία, να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να πει τελικά την οφειλόμενη λέξη ''συγγνώμη'' για το έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και κεμαλικοί και το οποίο έγκλημα εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητο», δήλωσε ο κ. Παρχαρίδης. Όπως είπε ο πρόεδρος του «Ευξείνου Πόντου» Σουηδίας, Κώστας Φραγκίδης, μέχρι τώρα η Σουηδία είναι το πρώτο εθνικό κράτος που αναγνώρισε τη γενοκτονία, ενώ υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να μεταφερθεί το αίτημα για αναγνώριση και στον ΟΗΕ, από τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές του Κοινοβουλίου της Σουηδίας. 

Στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση της 19ης Μαΐου, που έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στις 19.30 και στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος στις 18.00. Όπως είπαν οι διοργανωτές, με δεδομένο ότι τον περασμένο Μάρτιο αναγνωρίσθηκε η γενοκτονία από το σουηδικό Κοινοβούλιο, στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ομιλητές θα είναι ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου, Νίκος Παπαδόπουλος, και η τέως πρόεδρος του αριστερού κόμματος της Σουηδίας, Ulla Hoffmann, ενώ στην Πλατεία Συντάγματος ομιλήτρια θα είναι η βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου, Gulen Avci. 

Στο μεταξύ, ο κ. Παρχαρίδης σε ερώτηση αν ο Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα παρέμεινε αμετακίνητος σε κρίσιμα εθνικά θέματα, είπε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να ενισχυθούν μόνο μέσα από τις ιστορικές αλήθειες, όπως η γενοκτονία. Εξάλλου, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης, με πρωτοβουλία του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας της ΠΟΕ, διοργανώνεται σήμερα στις 20.30, στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, διάλεξη του καθηγητή της διπλωματικής σχολής της Γενεύης και διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών, Colum de Sales Murphy, με τίτλο «Γενοκτονία και Διεθνές Διίκαιο». 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :