vorini-gr: Δεκατέσσερα χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Δεκατέσσερα χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα


Δεκατέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου,συμπληρώθηκαν σήμερα Τετάρτη 23/6/2010...

Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 ο χάνει τη μάχη με το θάνατο, μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Παρά το γεγονός ότι η υγεία του ήταν κλονισμένη, μετά την νοσηλεία του επί μακρόν στο Ωνάσειο, η είδηση πέφτει σαν βόμβα.

Η σωρός του μεταφέρεται στη Μητρόπολη Αθηνών και εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.
Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου 1996 μέσα σε κοσμοπλημμύρα με τιμές αρχηγού κράτους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, λίγους μήνες νωρίτερα, στις 15 Ιανουαρίου 1996 κι ενώ παρέμενε στο Ωνάσειο, όπου είχε εισαχθεί στις 20 Νοεμβρίου του 1995, υπογράφει την επιστολή παραίτησης του και ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή Σημίτη αρχικά στην Πρωθυπουργία και μετά στην προεδρία και του ΠΑΣΟΚ από το συνέδριο λίγα 24ωρα μετά το θάνατο Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο χαρισματικός ηγέτης με διεθνή ακτινοβολία, έχοντας ως βασικό άξονα της πολιτικής του το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση» και με σύνθημα η «Ελλάδα στους Έλληνες» κερδίζει τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981.

Αρχίζει μια πολιτική εθνικής συμφιλίωσης– αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης, κατάργηση των διαβόητων κοινωνικών φρονημάτων κ.α– και παράλληλα προχωρά στην μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου (αυξήσεις μισθών και συντάξεων) και βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία κράτους πρόνοιας.






Δεν υπάρχουν σχόλια :