vorini-gr: Το «ξεπούλημα» του Αμερικανικού Στρατού

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Το «ξεπούλημα» του Αμερικανικού Στρατού


της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου
H Aμερική ανέκαθεν πίστευε ότι έχει φτερά. Πως μπορεί να πετάξει επάνω από κάθε βουνό και να κατατροπώσει κάθε εχθρό. Παρασυρμένη από την σιγουριά της νίκης προηγούμενων πολέμων επέλεξε να εισέλθει στο Ιράκ...


Η πτήση της αυτή, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας Πίτερ Μπέιναρν, προσομοιάζει αυτή του Ίκαρου, όταν η υπερδύναμη πετάει κοντά στον ήλιο τα φτερά της καίγονται. Η ετυμηγορία για το σύνδρομο του Ίκαρου μπορεί να βρεθεί εύκολα αν κοιτάξει κανείς στο όχι τόσο ένδοξο «πολεμικό» παρελθόν των ΗΠΑ. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βρήκε την Αμερική παγιδευμένη σε μια σειρά οικονομικών κρίσεων, ανήσυχη για την στρατιωτική της ακεραιότητα.

Το Βιετνάμ άφησε την Αμερική αποδυναμωμένη και ανήσυχη για το μέλλον της. Αλλά μια νέα γενιά πολέμων ήλθαν για να επουλώσουν τις πληγές της ήττας και να αναπτερώσουν το ηθικό της. O Παναμάς, το Κουβέιτ. «Να είναι ο θεός μάρτυρας μας, νικήσαμε το σύνδρομο του Βιετνάμ μια και για πάντα» είπε ο πατέρας Μπους. Ακολούθησε ο πόλεμος στα Βαλκάνια, το έπος του Κλίντον και της Ολμπράιτ. Η ύβρις της ηγεμονίας οδήγησε μερικά χρόνια αργότερα τον Μπους Τζούνιορ να ξεκινήσει μια εκστρατεία απελευθέρωσης του Ιράκ από τα χέρια του δυνάστη Σαντάμ.


Εννέα χρόνια αργότερα με καμένα τα φτερά τους από την ακτινοβολία της ίδιας της αισιοδοξίας τους, οι Αμερικανοί οπισθοχωρούν. Στην μετακόμιση τους από την Μεσσοποταμία δεν μπορούν να κουβαλήσουν πίσω μαζί τους όλα τους τα υπάρχοντα. Τα εγκαταλείπουν. Στην αγορά Χαράζ της Βαγδάτης ξεπουλούν την πραμάτεια του Αμερικανικού στρατού. Πυρομαχικά για Μ-16, πανοπλίες, ακόμη και πολυβόλα. Eδώ μπορεί κανείς να βρει ακόμη και DVD του Playboy, Ιρλανδικά σαπούνια, τυποποιημένα γεύματα με ημερομηνία λήξης.

Οι εναπομείναντες 80.000 στρατιώτες πρόκειται να φύγουν από το Ιράκ μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Η έξοδος τους αφήνει ελεύθερα και τα καταλύματα τους, και το Πεντάγωνο είτε τα πουλάει στους ντόπιους σε δημοπρασίες ενώ είναι πολλά αυτά που καταλήγουν στην μαύρη αγορά.

Στην λίστα των αντικειμένων βρίσκονται και τα air-conditioners και ψυγεία από τις 500 βάσεις οι οποίες ήταν σε λειτουργία το 2007, όταν 170.000 στρατιώτες προσπαθούσαν να απελευθερώσουν το Ιράκ. Πολλές από αυτές τις βάσεις ήταν πόλεις μέσα στην έρημο με Burger King και Wal Marts.

Σήμερα Σούνι Ισλαμιστές ανταλάσουν ηλεκτρικές σκούπες, δορυφορικές κεραίες, και ανταλλακτικά από στρατιωτικά τζίπ. Mέρος του εξοπλισμού πάει στο Αφγανιστάν καθώς και στην Ιρακινή κυβέρνηση. 62.000 αντικείμενα θα περάσουν στα χέροια των Ιρακινών. Αυτά που διακινούνται στη μαύρη αγορά, είναι κυρίως πλυντήρια, φωτιστικά και ντεοντοράντ λένε οι ντόπιοι. Καθώς οι πεζοναύτες ανασυγκροτούν τις δυνάμεις τους για τη νέα τους πτήση οι τιμές των προιόντων ανεβαίνουν.

Τα έσοδα από αυτό τα παράδοξο παζάρι ανέρχονται σε περίπου $500.000, τα οποία έχουν επιστραφεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται ότι αυτό το ξεπούλημα αποτελεί έναν εύκολο τρόπος να ξεφορτωθούν οι Αμερικανοί τα τοξικά τους απόβλητα. Ώστε να σκοτώνουν Ιρακινούς για χρόνια ολόκληρα έπειτα από την αναχώρηση τους. Προς το παρόν είναι Ιρακινοί εκείνοι που εκμεταλλεύονται την εποχιακή αυτή εργασία και πουλάνε τα αξεσουάρ του εχθρού. Οι Αμερικάνοι φεύγουν ξεβράκωτοι. Δίχως ντεοντοράντ και δίχως φτερά.

protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια :