vorini-gr: Διευκρινίσεις Παπαϊωάννου για την άρση του απορρήτου στα blogs

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Διευκρινίσεις Παπαϊωάννου για την άρση του απορρήτου στα blogs


http://tvxs.gr/news/ίnternet
Τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου, «χωρίς να εμποδίζεται η ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο», μελετά η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στις αρχές Αυγούστου...

Σύμφωνα με έγγραφο του ο κ. Παπαϊωάννου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αντικείμενο της επιτροπής είναι ο εξορθολογισμός των διατάξεων που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων καθώς και τις περιπτώσεις αναγκαίας άρσης του απορρήτου, με τη σύνταξη της σχετικής αιτιολογικής έκθεσης και έκθεσης αξιολόγησης συνεπειών των ρυθμίσεων.

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ, Διονυσίας Αυγερινοπούλου, σχετικής με την κατάρτιση νόμου για τη λειτουργία ιστολογίων.

Ώπως επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του,
«τα ιστολόγια (blogs) συνιστούν ένα νέο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας, συνιστώμενα σε έναν ιστοχώρο με καταχωρήσεις που μπορεί να δημιουργηθεί από κάθε κοινό χρήστη του Διαδικτύου, δωρεάν, μέσω φορέων που προσφέρουν συστήματα λογισμικού, με αντάλλαγμα συνήθως την αυτόματη διαφήμιση.

Η ελεύθερη δημιουργία και καταχώρηση/ανάρτηση ειδήσεων, απόψεων και λοιπών θεμάτων σε αυτά, τα έχει καταστήσει παγκοσμίως σχεδόν συνώνυμα της συμμετοχικής δημοκρατίας, καθώς συχνά αποτελούν πηγές ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών, άντλησης και παραγωγής ειδήσεων από τα ΜΜΕ.

Εντούτοις τα ιστολόγια ως χώροι ελεύθερης ατομικής έκφρασης και πρόσβασης διαφέρουν από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης και επί αυτών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί τύπου, καθόσον απουσιάζει η επιχειρηματική διάρθρωση, που υφίσταται στις ιστοσελίδες».

Η βουλευτής της ΝΔ στην ερώτηση της, είχε καλέσει το υπουργείο να την ενημερώσει αν σχεδιάζει την ταυτοποίηση του διαχειριστή του ιστοτόπου και με ποιές προϋποθέσεις και αν σκοπεύει να προωθήσει την ταυτοποίηση όλων όσοι αναρτούν σχόλια σε ιστότοπους.
Ζητούσε, επίσης, να ενημερωθεί αν ο διαχειριστής του ιστότοπου θα είναι νομικά υπεύθυνος για το περιεχόμενο των αναρτήσεων των επισκεπτών του ιστότοπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :