vorini-gr: HIV για τη δόση τους

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

HIV για τη δόση τους



του Σωτήρη Ξενάκη/protagon
Αν δεν το είχα ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά από τα χείλη γνωστού λοιμωξιολόγου, δεν θα το πίστευα. Αγόρια και κορίτσια, χρήστες ναρκωτικών, μολύνονται επίτηδες από τον ιό HIV για να εισπράττουν ένα επίδομα 700 ευρώ το οποίο δίνεται στους οροθετικούς...

Για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα για την ύπαρξη αυτού του επιδόματος και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται κάποιος οροθετικός για να το εισπράξει. Και ξεπερνούσε τα όρια της φαντασίας μου η πιθανότητα κάποιος άνθρωπος να υπογράφει οικειοθελώς συμβόλαιο συνύπαρξης με μια ανίατη, προς το παρόν, νόσο για οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

Κι όμως… Όχι μόνο συμβαίνει, αλλά οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η δραματική αύξηση κρουσμάτων του ιού του AIDS μεταξύ των τοξικομανών οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους.
Που το θολωμένο μυαλό τους δεν μπορεί να σκεφτεί άλλο τρόπο για να βρεθούν χρήματα για τη δόση τους. Και που έτσι κι αλλιώς ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου.

Θυμήθηκα ότι ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος έλεγε πριν από λίγο καιρό ότι από αυτό τον μήνα κανένας εξαρτημένος δεν θα κάνει περισσότερες από 15 μέρες για να μπει σε προγράμματα μεθαδόνης. Φαίνεται ότι κι αυτό δεν είναι αρκετό.
Η απελπισία είναι πλέον πολύ μεγάλη.
Ειδικά σε μια κοινωνία που αγωνιά κι αυτή για τη δική της δόση, την 6η σήμερα, αύριο την επόμενη.

Μια κοινωνία που μετά το πρώτο σοκ, προσπερνά ειδήσεις όπως αυτή για να τις ξαναθυμηθεί ίσως στην επόμενη Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Και μετά να τις λησμονήσει πάλι…

Δεν υπάρχουν σχόλια :