vorini-gr: Παγκόσμια ημέρα Ποίησης: Νικηφόρος Βρεττάκος

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια ημέρα Ποίησης: Νικηφόρος Βρεττάκος

 
Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) και το «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων το ντοκιμαντέρ "Ο Ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος". Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί...
 ...τον ποιητικό λόγο του Νικηφόρου Βρεττάκου και τα φυσιολατρικά σύμβολα της ποίησής του...
Τονίζεται επίσης η σχέση του με τον γενέθλιο τόπο του, την Πλούμιτσα Λακωνίας, από όπου προέρχονται τα παιδικά του βιώματα και οι εικόνες που διατρέχουν τις ποιητικές του συλλογές.
Η φιλόλογος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργία Κακούρου-Χρόνη αναλύει την έννοια της εντοπιότητας στο ποιητικό έργο του Ν. Βρεττακου, το σημαντικό ρόλο της φύσης στην αισθητική αγωγή του ποιητή, τις συμβολικές προεκτάσεις του Ταΰγετου και τη λειτουργία του στον ποιητικό του προσανατολισμό.
 
Ο φιλόλογος και θεολόγος Παναγιώτης Βρεττάκος εξετάζει τη θρησκευτικότητα στην ποίηση του Βρεττάκου, τις μορφές με τις οποίες συναντάται και τη σχέση του με τις έννοιες του χριστιανισμού.
Γίνεται επίσης αναφορά στις ανθρωπιστικές αξίες που συνδέονται με το ποιη-τικό του όραμα, όπως την ελευθερία, τον άνθρωπο και την αγάπη.
Τέλος, για την ποίηση του Ν. Βρεττάκου μιλάει ο φίλος του, φιλέλληνας Γάλλος διανοούμενος Ροζέ Μιλλιέξ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αφηγείται την ανάβαση που έκαναν μαζί σε κορυφή του Ταΰγετου, περιγράφοντας τη βιωματική σχέση του ποιητή με το βουνό.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα με τον Νικηφόρο Βρεττάκο να απαγγέλλει ποιήματά του.
Επίσης η Δημόσια Τηλεόραση ενέταξε στο πρόγραμμά της τις εξής εκπομπές:

Τετάρτη 21/3/012 19:00
Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ (Ε) «Μάνη – Νικηφόρος Βρεττάκος» (2012: Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου)
Ο σκηνοθέτης Γιάννης σμαραγδής, ακολουθώντας την ποίηση του Βρεττάκου, με τη δική του ματιά παρουσιάζει τους Πύργους της Μάνης, τον Ταΰγετο, τις πετρόκτιστες εκκλησίες και την απέραντη ομορφιά της ελληνικής φύσης.
Μουσική: Νίκος Κηπουργός
Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής.
Μαζεύω τὰ πεσμένα στάχια νὰ σοῦ στείλω λίγω ψωμί, μαζεύω μὲ τὸ σπασμένο χέρι μου ὅ,τι ἔμεινε ἀπ᾿ τὸν ἥλιο νὰ σοῦ τὸ στείλω νὰ ντυθεῖς. Ἔμαθα πὼς κρυώνεις. Νικηφόρος Βρεττάκος


19:30 Γυναικεία πορτρέτα (Ε) «Μάτση Χατζηλαζάρου»
Η εκπομπή παρουσιάζει το πορτρέτο της ποιήτριας Μάτση Χατζηλαζάρου, για την οποία ο Μάνος Χατζιδάκις είχε γράψει: «Και το κορίτσι αυτό, το λέγαν εκείνο τον καιρό Μάτση των ονείρων». Εκείνος ο καιρός ήταν οι εποχές του υπερρεαλισμού και του υπαρξισμού στο Παρίσι, όπου η Χατζηλαζάρου ήρθε σε επαφή με τα δύο αισθητικά ρεύματα. Ο Πικάσο έχει σε έργο του στίχους της.
Σκηνοθεσία: Φρίντα Λιάπα
 
Δεν θέλω ανεμώνες κόκκινες, μαβιές και άσπρες, θέλω να χώσω τη μούρη μου μες στα μαλλιά σου, πούʼ ναι σα χόρτα στην άκρη του ποταμού. Μάτση Χατζηλαζάρου
20:00 ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (Ε) «Ανδρέας Εμπειρίκος:
ο ποιητής μέσα από τις εικόνες του» Ένα διαφορετικό πορτρέτο του σπουδαίου υπερρεαλιστή ποιητή χωρίς τη συμμετοχή αναλυτών και ειδικών πάνω στο έργο του. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα κινηματογραφικά αποσπάσματα που γύρισε ο Ανδρέας Εμπειρίκος σε φίλμ Super 8 και σε 16 mm, αλλά και τον τεράστιο όγκο των αριστουργηματικών φωτογραφιών που τραβούσε επί χρόνια.
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης.
Φωτογραφία: Claudio Bolivar.
Τα βήματά μας αντηχούν ακόμη Μέσα στο δάσος με το βόμβο των εντόμων Και τις βαρειές σταγόνες απ' τ' αγιάζι Που στάζει στα φυλλώματα των δέντρων Ανδρέας Εμπειρίκος

21:00 ΠΑΡΕ ΤΑ ΔΩΡΑ …
Η συνάντηση της ποιήτριας Κικής Δημουλά με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο για την προγραμματισμένη δημόσια συνομιλία τους, έφερε ένα αναπάντεχα πολυπληθές κοινό στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 06 Ιουνίου 2011.
Με αφορμή το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός, ο ποιητής και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος συνομιλεί με τον καθένα από τους δύο ποιητές ξεχωριστά. 

Ο τίτλος του ωριαίου ντοκιμαντέρ «Πάρε τα δώρα», αποτελεί δάνειο από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Γ. Καρυωτάκη (πάρε τα δώρα της ψυχής σου νά ‘ρτεις...) στη συλλογή Νηπενθή (1921). Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος
 
 Sources of Information :in.gr
 
 
 
 


 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :