vorini-gr: Σαν σήμερα | Τσε Γκεβάρα | Ένας θρύλος της επανάστασης

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Σαν σήμερα | Τσε Γκεβάρα | Ένας θρύλος της επανάστασης

Σαν σήμερα, 14 Ιουνίου του 1928, έρχεται στον κόσμο ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, γνωστός ως Τσε Γκεβάρα...

Υπήρξε μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της Κουβανικής επανάστασης και σήμερα αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο για τους απανταχού εξεγερμένους και αγωνιστές.

Το tvxs στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρουσιάζει τη ζωή και το θάνατο του θρυλικού Τσε Γκεβάρα, όπως διδάσκεται στην δευτέρα τάξη του δημοτικού σε ένα σχολείο στην παλιά Αβάνα. Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον Τσε.


Mε την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές της Κούβας μελετούν καθημερινά την αντίστοιχη μέρα από το ημερολόγιο του Ερνέστο Γκεβάρα στην Βολιβία. 

Οι μικροί μαθητές διαβάζουν τα αποχαιρετιστήρια γράμματα του Τσε στα παιδιά του και τον Φιντέλ Κάστρο, συζητούν με την δασκάλα τους για τα χαρίσματα και τα διδάγματα του, απαγγέλλουν ποιήματα από το αναγνωστικό αφιερωμένα στον Γκεβάρα και στο τέλος τραγουδούν: «θα γίνουμε σαν τον Tσε». 

Μιλούν μεταξύ των άλλων η κόρη του Τσε, Aλέιντα Γκεβάρα, ο Oρλάντο Mπορέγκος, ο στενότερος συνεργάτης του από την εποχή της κουβανικής επανάστασης και μέχρι τον θάνατο του, ο Ενρίκε Oλτούσκι στενός φίλος και συνεργάτης του Γκεβάρα όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας και - σε αποσπάσματα από μια παλιότερη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του - ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο για τον Τσε. 

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Κούβα, τις HΠA, την Ισπανία και την Γαλλία.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια :