vorini-gr: «Ουρανομετρία» | Δημήτρης Τράγκας | «Χαρτογραφώντας».... το Σύμπαν

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

«Ουρανομετρία» | Δημήτρης Τράγκας | «Χαρτογραφώντας».... το Σύμπαν


«Ουρανομετρία» λέγεται ο «Άτλας Ουρανού» ο οποίος συντάχθηκε από τον Γερμανό Γιόχαν Μπάγερ το 1603 και στον οποίο περιέχεται κατάλογος των αστέρων του Τύχωνα, καθώς...

... και οι χάρτες των αστερισμών στους οποίους για πρώτη φορά οι αστέρες κατονομάζονται με τα (μικρά) γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

«Ουρανομετρία» ονομάζεται και η έκθεση - πρώτο μέρος της τριλογίας του ζωγράφου Δημήτρη Τράγκα με τίτλο "Ο ταξιδιώτης", η οποία αφορά ένα εικαστικό ταξίδι της αντίληψης του εαυτού και της σχέσης του με το χώρο που τον περιβάλλει.

Στην έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στον πολυχώρο POP UP 123, ο ζωγράφος παρουσιάζει μια ιδιαίτερη εικαστική πρόταση όπου στο ζωγραφικό υπόβαθρο απεικονίζονται τα ίχνη ενός παιχνιδιού που εκτυλίσσεται στον πραγματικό Διαστημικό Χώρο. «Αυτή η έκθεση είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που ξεκινά με έργα μου από το 2000 μέχρι σήμερα».

Λέει ο ζωγράφος Δημήτρης Τράγκας:
Ήταν το1991, την εποχή που ζωγράφιζα τα «Μαύρα Τετράγωνα», όταν οραματίστηκα ένα άυλο νοητικό σημείο μέσα στο σύμπαν, του οποίου η θέση θα ορίζετο από ουρανογραφικές συντεταγμένες. Με αυτό το νοητικό σημείο ως εργαλείο εικαστικής γραφής θα μπορούσα να σχεδιάζω προσωπικές τροχιές και τρισδιάστατα σχήματα ανάμεσα στα αστέρια και τους γαλαξίες. Σχήματα άυλα και αόρατα, αλλά ταυτόχρονα υπαρκτά διότι θα ορίζονταν από τις πραγματικές θέσεις των αστέρων.
 

Με αυτό το όραμα, διένυσα μια εικαστική διαδρομή, όπου το υλικό μέρος του έργου τέχνης γινόταν
όλο και λιγότερο σημαντικό. Μετά το «Zeppelin» (1993), μεσολάβησαν έργα, όπως ο «Μεγάλος Σταυρός» (1995), το «Κέντρο του Κόσμου» (1997), το «Geometria Universalis» (1998), «Η Δύναμη χρειάζεται για να κάνει τις Αξίες εφαρμόσιμες» (2000), καθώς και η έκδοση βιβλίου σχεδίων «Η Ιστορία του Τετραγώνου» (2000).


Το 2000 σχεδιάζω το «Από την πρώτη στιγμή που σε είδα», το πρώτο μου ουράνιο σχήμα και ακολούθησαν το «Τί όμορφο που είναι» (2003), έναν οκτάπλευρο αστερισμό τριών διαστάσεων που ορίζεται από έξι αστέρες και περικλείει το ηλιακό μας σύστημα, το «Belgrade» (2004), καθώς και άλλα αστρονομικά σχήματα και τροχιές.

   
Στην παρούσα έκθεση με τίτλο «Ουρανομετρία», παρουσιάζω το μέρος του έργου μου που αφορά τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν κατά την διάρκεια αυτού του εικαστικού Διαστημικού παιχνιδιού.

Σχέδια με νέους τρισδιάστατους αστερισμούς, εικαστικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στην ζώνη του ζωδιακού κύκλου, μαθηματικά σημεία σε σταθερή θέση και άλλα σε τροχιά, όλα καθορισμένα με αστρονομικές συντεταγμένες και ενταγμένα στον περιβάλλοντα χώρο του ηλιακού μας συστήματος.


Επίσης το «Athens 12», μία τετράεδρη ανάστροφη πυραμίδα οι κορυφές της οποίας ορίζονται από τρία αστέρια και ένα σημείο του χώρου της έκθεσης. Το ορατό μέρος αυτού του έργου είναι η λεπτομέρεια του ουράνιου σχήματος που εισέρχεται στον εκθεσιακό χώρο. Μία ορισμένη και διαφορετική στιγμή κάθε μέρας το ουράνιο γλυπτό συγχρονίζεται με την installation του χώρου της έκθεσης. 

Σε αυτή την εικαστική παρουσίαση το ζωγραφικό υπόβαθρο απεικονίζει ένα παιχνίδι που εκτυλίσσεται στον πραγματικό Διαστημικό χώρο.

Η έκθεσή «Ουρανομετρία», είναι το πρώτο μέρος της εικαστικής τριλογίας με τίτλο «Ο ταξιδιώτης» η οποία αφορά ένα εικαστικό ταξίδι της αντίληψης του εαυτού και της σχέσης του με τον χώρο που τον περιβάλλει. 

Σε αυτή την τριλογία αποτυπώνονται, τα ίχνη μιας εικαστικής διαδρομής στηριγμένης πάνω σε έννοιες και αξίες που θεωρώ πως συνυπάρχουν στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης:
Τις άπειρες και ρευστές πλευρές της ζωής και ταυτόχρονα την σταθερότητα του σημείου θέασής τους και την καθαρότητα της προσωπικής μας αντίληψης.

Τον άπειρο και άυλο κόσμο των σκέψεων, της φαντασίας και των συναισθημάτων μας μαζί με τον τελικά, μοναδικό τρόπο ύπαρξής τους στον υλικό κόσμο μέσα από την έκφρασή μας κάθε στιγμή.
Την αξιοπρέπεια, την σοβαρότητα και την συνέπεια, που δεν αποκλείουν, αλλά ισορροπούν με την ποίηση, το χιούμορ και το παιχνίδι.
Τα οράματα και την πραγμάτωσή τους.

Δημήτρης Τράγκας
Νοέμβριος 2012


 ....................................................................................................
Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: Πρωί: Πέμπτη 11:00 - 15:00 & Σάββατο 11:00 - 19:00
Απόγευμα: Τρίτη - Παρασκευή 18:00 - 21:30

POP UP 123
Πειραιώς 123, 11854 Αθήνα (μετρό Κεραμεικός)
Τηλ.: 210 3450606 email: popup123@123p.gr

info:
http://www.dimitristragkas.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/dimitris.tragkas
https://www.facebook.com/events/289413987844769/
 

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :