vorini-gr: WSJ: Στην Ελλάδα, η ύφεση εξαλείφει την πρόοδο μιας γενιάς (video & slideshow)

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

WSJ: Στην Ελλάδα, η ύφεση εξαλείφει την πρόοδο μιας γενιάς (video & slideshow)


Την ιστορία ενός 54χρονου Έλληνα, ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρέψει στο χωριό του, ενώ σκέφτεται μέχρι και να μεταναστεύσει για να τα βγάλει πέρα, φιλοξενεί στο κεντρικό της θέμα στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal....
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως η ύφεση, που οδηγεί στην απελπισία τους Έλληνες, απειλεί να εξαλείψει την πρόοδο μιας ολόκληρης γενιάς.

Ο Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος, αφότου απολύθηκε, δεν κατόρθωσε να βρει κάποια δουλειά και επέστρεψε στο πατρικό του. Ζει πλέον με την 81χρονη μητέρα του. Ο 54χρονος εργαζόταν ως γραφίστας ενώ τώρα μαζεύει ξύλα, ταΐζει κότες και ετοιμάζεται να μαζέψει τις ελιές, για να μπορέσει να περάσει το χειμώνα.



«Είμαι ένας νεόπτωχος», δηλώνει και προσθέτει ότι η απόφαση για να επιστρέψει στο χωριό του δεν ήταν εύκολη. Επαγγελματίες και έμποροι επιστρέφουν στα χωριά τους, ενώ άλλοι στρέφονται σε δύσκολες δουλειές όπως βοσκοί και ναύτες, επαγγέλματα που είχαν εγκαταλειφθεί, γράφει η εφημερίδα.

Η ύφεση και η οικονομία που καταρρέει απειλεί να διαγράψει τη πρόοδο μιας γενιάς, συνεχίζει.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κοιμάται στο μεταλλικό κρεβάτι όπου γεννήθηκε, και τα βράδια κοιτάει το ίδιο ξύλινο ταβάνι που κοιτούσε όταν ήταν παιδί, σκεπτόμενος το μέλλον του.

Πριν απολυθεί τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ζούσαν σε ένα μεγάλο σπίτι με κήπο, ενώ συχνά έκαναν ταξίδια. Τώρα, δεν μπορεί ούτε να αγοράσει πετρέλαιο για να περάσει το χειμώνα. Η μητέρα του ράβει με μια ραπτομηχανή που αγόρασε το 1927 για να τον βοηθήσει. «Σε αυτή την ηλικία, κουράζομαι πολύ, αλλά τι να κάνω;», σημειώνει η 81χρονη.

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος φόβος του 54χρονου είναι η 18χρονη κόρη του, και το κατά πόσο θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές της καθώς τα έξοδα είναι πολλά. Γι' αυτό εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να φύγει στο εξωτερικό, στην Αυστραλία, όπου δουλεύει ήδη ο αδερφός του.

«Όταν οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα για να βρουν διέξοδο, αυτή είναι η ολική καταστροφή», τονίζει. «Δεν με νοιάζει να είμαι ο ίδιος φτωχός, αυτό που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω είναι να είμαι ανήμπορος να προσφέρω στην οικογένειά μου».

Οικογένειες που αποτέλεσαν τη λεγόμενη «μεσαία τάξη» της Ελλάδας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα γυρνάνε πίσω. Πολλοί επιστρέφουν σε χωριά και φάρμες που οι γονείς τους εγκατέλειψαν δεκαετίες πριν, σημειώνει η WSJ.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος τα βράδια κάθεται στον υπολογιστή του και ασχολείται με τη δημιουργία ενός ψηφιακού άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες που σκανάρει: ένα πορτρέτο του προπάππου του, ο γάμος των γονιών του κτλ. «Αυτό μπορεί να είναι η μόνη κληρονομιά που θα πρέπει να αφήσω στα παιδιά μου», καταλήγει.


Slideshow maker: http://vorini.imgur.com/
Photos of slideshow:http://online.wsj.com/
Article: http://tvxs.gr/news/


  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :