Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Πνίγηκε στα πετροδόλαρα το Μέγαρο Μαξίμου!

Γεύση από χίλιες και μία νύχτες πήρε τη Πέμπτη το απόγευμα ο Σαμαράς καθώς τον επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Σαουδάραβας πολυδισεκατομμυριούχος Al-Waleed bin Talal....

Ο πρωθυπουργός που τρώει στη μάπα τον Λαζαρίδη, τον Μπούρα και τον Σταμάτη χάρηκε ιδιαίτερα για την νοερή στιγμιαία απόδραση πλούτου. 

Ο Σαουδάραβας υποσχέθηκε να βρέξει πετροδόλαρα στην Ελλάδα αν του δώσουμε το Ελληνικό και το Γκολφ της Γλυφάδας καθώς και άδεια για δημιουργία Καζίνο στη παραλιακή.

Αντικείμενο της συνάντησης με τον πολυδισεκατομμυριούχο επενδυτή είναι οι επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και στην ελληνική πραγματική οικονομία. Καλά πληροφορημένες πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν δεδηλωμένο ενδιαφέρον του Al-Waleed bin Talal για τις ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι αργότερα φέτος αναμένεται να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για την Εurobank.

Σημειολογικά σημαντικό είναι ίσως το γεγονός ότι το 2008 όταν η Citigroup βυθίστηκε στη δίνη της κρίσης, στήριξε την επένδυσή του αγοράζοντας τότε μετατρέψιμες ομολογίες με κουπόνι 7% που τον βοήθησαν να ενισχύσει τη θέση του στην αμερικανική τράπεζα.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 16:30 και το οικονομικό εκτόπισμα του Σαουδάραβα επενδυτή προσδιορίζει τη σημασία της επαφής.

Ο υψηλού προφίλ μεγαλοεπενδυτής διαθέτει σημαντικά μερίδια σε πολυεθνικές όπως η Apple και η Citigroup. 

Ο 58χρονος Σαουδάραβας έγινε ευρύτερα γνωστός το 1991 όταν τοποθέτησε 590 εκατ. δολ. στην Citibank. Συνέχισε την επενδυτική του διαδρομή χτίζοντας μερίδια στη News Corp, στην Disney και στην Apple. 

Ο 58χρονος πρίγκηπας Al-Waleed bin Talal, ανιψιός του βασιλιά και σημαντικότερος επιχειρηματίας της Σαουδικής Αραβίας, έχει χαρακτηρισθεί από το Arabian Business ως ο Άραβας με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ στην λίστα του Forbes για το 2013 κατατάσσεται 26ος, με προσωπική περιουσία 20 δισ. δολαρίων (ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη, μήνυσε μάλιστα το περιοδικό υποστηρίζοντας ότι η περιουσία του είναι μεγαλύτερη). 

Το επενδυτικό του όχημα ονομάζεται Kingdom Holding και στα χαρτοφυλάκια του βρίσκονται κορυφαία ξενοδοχεία όπως το New York Plaza Hotel, το George V στο Παρίσι και ο όμιλος Four Season.


Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...

Δημοσίευση σχολίου