vorini-gr: Ντοκιμαντέρ για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ντοκιμαντέρ για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Σπάνια φωτογραφικά αρχεία και άγνωστα κινηματογραφικά ντοκουμέντα, μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν. Στις αίθουσες από 20 Φεβρουαρίου το ντοκιμαντέρ «Μαραθώνιος μιας ημιτελούς άνοιξης. Γρηγόρης Λαμπράκης»..

Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου παρουσιάζει πολύτιμο υλικό που έρχεται για πρώτη φορά στο φως, το οποίο υποβλήθηκε σε ειδική επεξεργασία για να διασωθεί. Επιπλέον, η ταινία παραθέτει πλάνα από την κηδεία-διαδήλωση του Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν ή συνεργάστηκαν μαζί του.

Αθλητές, γιατροί, συγγενείς, ασθενείς του και συναγωνιστές του όπως ο Μανώλης Γλέζος με τον οποίο βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής με την ΕΔΑ και μαζί πήραν μέρος στην τετραήμερη Παγκόσμια Πορεία Ειρήνης του Ωλντερμάστον, ο Τάκης Μπενάς που ήταν τότε Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ και κατόπιν Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Χορομίδης τελευταίος εν ζωή δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη, ο Ανδρέας Μαμωνάς που δεκαεξάχρονος τότε μαθητής έσπασε τα μπλόκα και περπάτησε με τον Λαμπράκη στην απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης, νεαροί αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία του και μετέπειτα σημαντικά στελέχη του αντιδικτατορικού κινήματος, καθώς και πολλοί ακόμη που φωτίζουν ο καθένας με τον τρόπο του την πολυσχιδή δραστηριότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Απαρχή εξελίξεων
Η δολοφονία του Λαμπράκη από τις δυνάμεις του παρακράτους της εποχής (το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963, στην Θεσσαλονίκη, έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού) συγκλόνισε το πανελλήνιο και σήμανε την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον.



  
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :