vorini-gr: Η Μόσχα ετοιμάζεται για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και η Ευρώπη παραμένει σε αμηχανία

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Η Μόσχα ετοιμάζεται για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και η Ευρώπη παραμένει σε αμηχανία

Τα "δώρα" του Πούτιν στο Τσίπρα 

Με "δώρα" φαίνεται πως θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη στη Μόσχα... 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στη Μόσχα Θανάση Αυγερινού, στα "δώρα" αυτά θα περιλαμβάνονται η έξοδος από το εμπάργκο για τα αγροτικά προΐόντα...

Αναλυτικότερα το MEGA μεταδίδει πως 20 ελληνικές εταιρείες θα ελεγχθούν από τις ρωσικές αρχές ώστε να ξεκινήσει άμεσα αυτή η διαδικασία, ενώ το πιθανότερο είναι η Μόσχα να προτείνει μικτές ελληνορωσικές εταιρείες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.   Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για χάρισμα των προστίμων για τη μειωμένη κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου που είχε η Αθήνα κατά 40% την περασμένη χρονιά.   

Την ίδια ώρα, πάντως, πολλές δυτικές πρωτεύουσες αντιμετωπίζουν με επικριτικούς τόνους την επικείμενη συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα.   Να μην δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους του κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.  

Με την λίστα μεταρρυθμίσεών του και την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε αρχίσει ο (Αλέξης) Τσίπρας να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Hannoversche Allgemeine Zeitung» και τονίζει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».   

Κριτική στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα άσκησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα δήλωσει ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει την «σωτηρία της ψυχής» της στην Μόσχα, τότε υπολογίζει σε «λάθος άλογο» και προσθέτει ότι το πώς συμπεριφέρεται η Μόσχα στις ευρωπαϊκές αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία φάνηκε ήδη σε σχέση με την δική της αντιπολίτευση αλλά και με την κρίση στην Ουκρανία.   

Από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας». 

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία έλαβαν μέρος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Γιώργος Σταθάκης, ενώ παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Σαγιάς. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ζητήματα του τρέχοντος κυβερνητικού έργου αλλά και το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια :