vorini-gr: Εδώ πεθαίνει η Ευρώπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες εθελοντών από τη Λέσβο

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Εδώ πεθαίνει η Ευρώπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες εθελοντών από τη Λέσβο

Εθελοντές από τη Λέσβο δηλώνουν αηδιασμένοι  στους New York Times από τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ που δεν βοηθάνε στη διάσωση των θυμάτων και σε μεγάλο βαθμό έχουν παραχωρήσει το καθήκον της φροντίδας για τους επιζώντες, στους πολίτες...
[LIFO]  Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο τελευταίο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά του Μόλυβου, οι κάτοικοι, οι αλιείς, οι δημοσιογράφοι και οι εθελοντές ήταν αυτοί που έσπευσαν να βγάλουν το νερό από τους πνεύμονες των παιδιών και να τα ζεστάνουν για να ξεπεράσουν την υποθερμία. 

«Σήμερα είναι μια ημέρα θανάτου. Εχουμε παιδιά μισοπεθαμένα που τα κρεμάμε ανάποδα για να τους βγάλουμε το νερό, έχουμε ασθενοφόρα, και σοκαρισμένους, τρομοκρατημένους ανθρώπους», έγραψε μια εθελόντρια  η Trace Myers, στο Facebook. 


 [Refugee crisis-Lesbos-photo:Μια γυναίκα μετανάστης ξεσπά σε κλάματα όταν επιτέλους πατάει το πόδι της στη στεριά στο νησί της Λέσβου-independent.co.uk]
"Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια…Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και χρειαζόμαστε εθελοντές τώρα. Το ότι δεν έχουμε καμιά υποστήριξη από τις κυβερνήσεις μας είναι εξωφρενικό, το ότι οι κυβερνήσεις μας επιτρέπουν  αυτό τον πόνο είναι πέρα από οποιαδήποτε κατανόηση ", συμπλήρωσε. 

[Εθελοντές γιατροί δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε κοριτσάκι που ανασύρθηκε αναίσθητο από το νερό]

"Δεν μπορούν  τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν κάτι;" διερωτάται ο  ψαράς Παναγιώτης Κουτσός. "Είναι ντροπή", λέει. "Είμαι μέρα και  νύχτα μέσα στο νερό και δεν μπορώ άλλο να βλέπω παιδιά να πνίγονται. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν εδώ, δεν είμαστε κακοί άνθρωποι στη Λέσβο, κάνουμε ό,τι μπορούμε , κάνουμε το καθήκον μας, είναι ζήτημα ανθρωπιάς. Αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δουν σοβαρά την κρίση και να λύσουν το πρόβλημα», σημειώνει.

Οι εθελοντές είναι έντονα επικριτικοί και για αυτούς που περιπολούν στη θάλασσα, όπως το νορβηγικό σκάφος της Frontex.  «Οι Νορβηγοί, είναι μπάτσοι της θάλασσας, δεν ξέρουν πώς να σώσουν ανθρώπους, δεν γνωρίζουν καν τις τεχνικές ανάνηψης κι αυτό κοστίζει ζωές", λέει ένας από αυτούς.

Ένας άλλος εθελοντής ο Έρικ Κέμπσον, γλύπτης που ζει τα τελευταία 16 χρόνια στη Λέσβο, ανέβασε ένα οργισμένο video στο Youtube και εξέφρασε την αηδία του για τις οργανώσεις παροχής βοήθειας, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την αποτυχία τους να ανταποκριθούν στην  επιβάρυνση της κατάστασης.



[Μια οικογένεια προσφύγων κλαίει μετά την άφιξή του στη Λέσβο, καθώς ο καιρός εξακολουθεί να επιδεινώνεται για εκείνους που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία. Φωτογραφία: Άγγελος Τζωρτζίνης / AFP / Getty Images]

[ Ένας πατέρας πρόσφυγας από τη Συρία κρατά ένα μωρό σε ένα σωσίβιο και  κολυμπάει προς την ακτή της Λέσβου. Φωτογραφία: Άλκης Κωνσταντινίδης / Reuters]


Δεν υπάρχουν σχόλια :