vorini-gr: Γάτα ο Ψυχάρης!

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Γάτα ο Ψυχάρης!

Από διευθυντής του ΔΟΛ, ο Σταύρος Ψυχάρης με δύο κινήσεις κατάφερε σε λίγα χρόνια να γίνει ο απόλυτος άρχων του Ομίλου, όχι βέβαια με δικά του λεφτά, αλλά με δανεισμό από τις τράπεζες, οι οποίες δέχτηκαν ως επαρκείς εγγυήσεις τις μετοχές του...

Στο «ΒΗΜΑ» της περασμένης Κυριακής, με το πρωτοεμφανιζόμενο ψευδώνυμο «Τάκιτος» υπογράφεται άρθρο που μας εξηγεί, εκ μέρους προφανώς του «ιστορικού εκδότη», ότι το 2005 ο κ. Ψυχάρης έλαβε προσωπικό δάνειο 50 εκατ. ευρώ από τράπεζα ώστε με αυτά τα χρήματα να αγοράσει το 25% των μετοχών τού ΔΟΛ από τον ίδιο τον Χρήστο Λαμπράκη.

Στα τέλη του 2011, αρχές του 2012, σύμφωνα πάντοτε με τον «Τάκιτο», ο κ. Ψυχάρης έλαβε νέο προσωπικό δάνειο 14,8 εκατ. ευρώ από την ίδια τράπεζα. Και από αυτά τα χρήματα, τα 7,8 εκατ. διατέθηκαν από τον κ. Ψυχάρη για την «υποχρεωτική» εξαγορά του υπόλοιπου 75% των μετοχών του ΔΟΛ, που ώς τότε κατείχαν το Ιδρυμα Λαμπράκη και άλλοι μέτοχοι, και τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ πήγαν στην αύξηση κεφαλαίου του Ομίλου, που ήδη παρουσίαζε ζημιές.

Χρωστώντας επομένως 189,5 εκατ. στις τράπεζες ο ΔΟΛ (χωρίς να υπολογίζουμε τα προσωπικά «μετοχοδάνεια» του κ. Ψυχάρη που και αυτός τα χρωστάει), οι τραπεζίτες έπρεπε να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Δηλαδή, αν θα συνέχιζαν να χρηματοδοτούν την εκδοτική επιχείρηση και τον μοναδικό πλέον μέτοχό της, ώστε οι ίδιοι οι τραπεζίτες «τεχνικά» αφενός να αποφεύγουν να εγγράφουν ζημιές και αφετέρου, μεταθέτοντας τα χρέη του ΔΟΛ στο διηνεκές, να ενισχύουν τις δραστηριότητες και τις φιλοδοξίες του «ιστορικού εκδότη».

Ή αν θα καλούσαν οι τραπεζίτες, όπως κάνουν με όλες τις άλλες προβληματικές εταιρείες, τους μετόχους, εν προκειμένω τον κ. Ψυχάρη, να εισφέρει ζεστά κεφάλαια δικά του ή φίλων του, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές του Ομίλου και να μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των παλιών δανείων.

Οι εισαγγελικές αρχές, ερευνώντας όλα τα σχετικά δεδομένα, έκριναν ότι οι πρακτικές αυτού του είδους προσωπικού δανεισμού δεν είναι σύμφωνες με τους τραπεζικούς κώδικες χορήγησης πιστώσεων και έτσι άσκησαν ήδη από τις 23.2.2015 ποινική δίωξη για τα «μετοχοδάνεια» ύψους 57 εκατ. ευρώ του επικεφαλής του ΔΟΛ.

Τα άλλα με τις γάτες, τα σκηνοθετημένα «μυστήρια», τα «σου ’πα, μου ’πες» και τα περί «ολοκληρωτισμού» της «ανίκανης» και «πανικόβλητης» κυβέρνησης, που εφευρίσκει το συγκρότημα του κ. Ψυχάρη, είναι παραπειστικά και άσχετα με την ουσία της υπόθεσης.

Η συνέχεια... με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του MEGA και την αδειοδότηση των καναλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :