vorini-gr: Σε περιμένω να ‘ρθεις και πάλι, μαζί να φτιάξουμε ξανά καρναβάλι

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Σε περιμένω να ‘ρθεις και πάλι, μαζί να φτιάξουμε ξανά καρναβάλι

Άρχισε σήμερα, μετά από καθυστέρηση σχεδόν μιας δεκαετίας η δίκη για τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους… και πολύς κόσμος ακόμα δε γνωρίζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης Siemens...

Βλέπετε, τα συστημικά ΜΜΕ δεν θεωρούν πως η κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί σε βάθος για υποθέσεις που καταρρίπτουν το μνημονιακό αφήγημα του «όλοι μαζί τα φάγαμε«.

Η δίκη λοιπόν, αφορά τη σύμβαση που υπογράφηκε το 1997 -επί διακυβέρνησης Σημίτη– μεταξύ του ΟΤΕ και του γερμανικού κολοσσού. Η σύμβαση αυτή είναι βέβαια μόνο ένα μέρος αυτής της τερατώδους υπόθεσης διαφθοράς, με εκατομμύρια που διακινήθηκαν παράνομα από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας προς Έλληνες αξιωματούχους, επιχειρηματίες και πολιτικούς. 

Η δίκη είχε αναβληθεί το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς, όλως περιέργως, δεν είχε… μεταφραστεί το βούλευμα της υπόθεσης για τους ξένους κατηγορούμενους.

Μεταξύ των 64 κατηγορούμενων βρίσκουμε: 
Το στενό συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, Θόδωρο Τσουκάτο (για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων στο «μαύρο» ταμείο του ΠΑΣΟΚ), τον πρώην διευθύνων σύμβουλο της Siemens, τον καταζητούμενο (φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη) Μιχάλη Χριστοφοράκο (που δεν τον εκδίδει η Γερμανία) και τον επίσης καταζητούμενο Χρήστο Καραβέλα. Οι δύο τελευταίοι είχαν διαφύγει από την Ελλάδα, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, κάτι που είχε προκαλέσει πολλές απορίες εκείνη την εποχή.

*** Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου, στην Ελευθεροτυπία, το 2009, λίγους μήνες δηλαδή, πριν την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ:

«Ο μεγάλος χορηγός της οικογένειας Μητσοτάκη, ο στενός φίλος και συμπαραστάτης δεν είναι πια εδώ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος παρακολουθεί από μακριά, από το Μόναχο, τη μάχη των μαχών που δίνει η φίλη του Ντόρα για την πολυπόθητη καρέκλα της αρχηγίας στη Νέα Δημοκρατία.

…. Τα περιβόητα ημερολόγια του Μιχάλη Χριστοφοράκου από το 1997 μέχρι και την αποχώρησή του τον Δεκέμβριο του 2007 βρίσκονται πλέον στη διαβόητη δικογραφία. Τα τηρούσαν οι γραμματείς του (με εξέχοντα ρόλο -εξ απορρήτων- η βοηθός Αικατερίνη Τσακάλου) που έγραφαν τα πάντα.

Αυτά τα ημερολόγια ξεχειλίζουν από την οικογένεια Μητσοτάκη. Σχεδόν, δεν υπάρχει εβδομάδα που να μη φαίνεται γραμμένη κάποια επαφή με μέλος της οικογένειας ή με έμπιστο πρόσωπο του συστήματος Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει εκδήλωση οικογενειακή, πολιτική ή εταιρική (υψηλού επιπέδου) που να μη μοιράζονται, κυρίως η Ντόρα και ο Κυριάκος, με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Δεν υπάρχει αίτημα της οικογένειας Μητσοτάκη για το οποίο να μην κινητοποιείται το σύμπαν στη Siemens κατ’ εντολήν του γραφείου Χριστοφοράκου, δηλαδή του μεγάλου πρωταγωνιστή του σκανδάλου των δωροδοκιών της Siemens στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, που είναι πια ελεύθερος και με ισχυρό όπλο του το δεδικασμένο».

*** Μιας και μιλάμε για τα έργα και τις ημέρες Σημίτη. 
Πριν λίγες ημέρες, ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, καταδικάστηκε με τη σύζυγό του, σε 4 χρόνια φυλακή σχετικά με ανακριβή δήλωση Πόθεν Έσχες. Είναι το πέμπτο μεγαλοστέλεχος της διακυβέρνησης Σημίτη που καταδικάζεται, ασχέτως αν η ποινή είναι (και πάλι) εξαγοράσιμη ή με αναστολή.

*** Κάνοντας μια αναδρομή στη διακυβέρνηση Σημίτη, τελικά δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί το ίνδαλμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αυτή τη στιγμή, πιο αγαπητοί είναι στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, ο Σημίτης, ο Βενιζέλος, η Διαμαντοπούλου και η πρωθιέρεια των απολύσεων, Μιράντα Ξαφά, παρά ο Καραμανλής ή ο Μεϊμαράκης για παράδειγμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια :