vorini-gr: Είκοσι χρόνια μετά, ήρθε το τέλος των blogs;

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Είκοσι χρόνια μετά, ήρθε το τέλος των blogs;

Μετράει ήδη 20 χρόνια ζωής. Το μέλλον του, ωστόσο, διαγράφεται δυσοίωνο καθώς για πάρα πολλούς αποτελεί ήδη ένα ιστορικό τεκμήριο, ένα θέμα για ανάλυση ακαδημαϊκή όσον αφορά την εξέλιξη της επικοινωνίας στον 21ο αιώνα...

Ξεπεράστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις διαρκείς ενημερώσεις στα «έξυπνα», πλέον, κινητά τηλέφωνα, από τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής αλλά και από την ανάγκη των περισσότερων ανθρώπων για συντομία. Αλλά ούτε τον Απρίλιο του 1997 όταν ο νεοϋορκέζος προγραμματιστής Ντέιβ Γουάινερ δημιούργησε το πρώτο λογισμικό που επέτρεπε στον καθένα να στήσει το δικό του blog, ούτε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν ο επίσης αμερικανός Γιορν Μπάργκερ χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο weblog, φανταζόταν κανείς ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή.

Η απόφαση της αμερικανικής εφημερίδας
Πάντως τη Δευτέρα η Wall Street Journal έκλεισε οχτώ από τα πιο δημοφιλή blogs της, ιστολόγια αφιερωμένα σε κάθε λογής θέμα – είτε επρόκειτο για την οικονομία της Κίνας είτε για την κοινωνία της Ινδίας ή την τέχνη, τα θεάματα και τον αθλητισμό – που με τον καιρό κατέληξαν ν’ αποτελούν σημεία αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες. 

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού πλάνου «WSJ 2020», που άρχισε να εφαρμόζεται τον Οκτώβριο του 2016 –αναφέρει η Corriere della Sera– με στόχο το ξεσκαρτάρισμα των blogs της εφημερίδας. Ακολουθώντας, μάλιστα, το παράδειγμα της ανταγωνιστικής New York Times, οι επιτελείς της οποίας αποφάσισαν, το 2015, να τερματίσουν την επικαιροποίηση του «City Room», του blog που δημιούργησαν το 2007. 

Στροφή στα social media
Λογικό, άλλωστε, καθώς σιγά σιγά στράφηκαν όλοι προς το Facebook και το Twitter, προς το Snapchat και το Instagram στη συνέχεια ή προς μορφές blogging πιο άμεσες όπως το Tumblr και το πιο «εκλεπτυσμένο» Medium.

****To 2007 ο συνολικός αριθμός των blogs ανά τον κόσμο ξεπερνούσε τα 70 εκατομμύρια. Σήμερα, οι χρήστες του Facebook αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια! 

Εικονογράφηση: Alberto Ruggieri για την Corriere della Sera

Δεν υπάρχουν σχόλια :