vorini-gr: Σάρωσε ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Σάρωσε ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου

Σε μια τελετή λιτή από σκηνοθετικής πλευράς, χωρίς φανφάρες και με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού κόσμου, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου αποχώρησε νικητής χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα μεγάλα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα πρώτα που δόθηκαν από τον νεοσύστατο θεσμό.

Συνολικά πέντε τα βραβεία του «Κυνόδοντα» (ταινίας, σκηνοθεσίας, β’ ανδρικού ρόλου, σεναρίου, μοντάζ), περσινός θριαμβευτής στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» των Κανών, που είναι και η επίσημη πρόταση της Ακαδημίας για τα Οσκαρ του 2011.

Λαμπερή παρουσία στη βραδιά είχε και η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα που καταχειροκροτήθηκε από τους πολλούς υποστηρικτές της, αλλά αποχώρησε με τέσσερα βραβεία (α’ γυναικείου ρόλου, ενδυματολογίας, μακιγιάζ, σκηνογραφίας).

Η μοιρασιά, με άλλα λόγια, ανάμεσα στους νεότερους κινηματογραφιστές ήταν δίκαιη, ενώ η «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη πήρε δύο βραβεία (μουσικής και ήχου).

Στις ξεχωριστές παρουσίες επί σκηνής, εκτός αυτής της Μίνας Ορφανού που αφιέρωσε το βραβείο της «σε όλους και όλες που η διαφορετικότητά τους τους έχει αναγκάσει να είναι στην αφάνεια», συγκαταλέγουμε αυτήν του Αντώνη Καφετζόπουλου που χάρισε κάθε μόριο του βραβείου του -του πρώτου επί ελληνικού εδάφους- στον Φίλιππο Τσίτο και αφού ευχήθηκε η φωνή του να φτάσει
στο Αμπου Ντάμπι όπου βρίσκεται ο υπουργός Πολιτισμού, ζήτησε να μπουν τα θεμέλια για μια κινηματογραφική παιδεία υψηλού επιπέδου.

Συγκινητική στιγμή της βραδιάς το τιμητικό βραβείο στον βετεράνο Θανάση Βέγγο, τον οποίο για πολλή ώρα οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής χειροκροτούσαν όρθιοι. «Είστε πολύ καλοί και φιλόξενοι, σας ευχαριστώ» είπε συγκινημένος ο ηθοποιός.

Γενικά θα λέγαμε ότι το παλιό ταίριαξε με το καινούργιο από το ξεκίνημα της εκδήλωσης που σηματοδοτήθηκε από δύο πιτσιρίκια, τα οποία κρατούσαν την κινηματογραφική
κλακέτα.

Μια ορχήστρα που έπαιζε κομμάτια από τις υποψήφιες ταινίες έδωσε το τέμπο της αρχής μαζί με σκετσάκια και ένα βιντεοκλίπ με σκηνές από τις ταινίες.

«Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι κρίση πολιτισμού» τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τάσος Μπουλμέτης.

Με αυτή τη δήλωσή του υπογράμμισε πως τα βραβεία της Ακαδημίας είναι η αισιόδοξη απάντηση στην κρίση και προανήγγειλε άλλες εκδηλώσεις της Ακαδημίας, μεταξύ των οποίων και ένα διεθνές συνέδριο για οπτικοακουστικά θέματα σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση.

Ποιοι πήραν τα βραβεία

* Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας:
«Κυνόδοντας» - Γιώργος Λάνθιμος, Γιώργος Τσούργιαννης
και Ηρακλής Μαυροειδής
* Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης:
«Αλλος δρόμος δεν υπήρχε» - Σταύρος Ψυλλάκης
* Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους:
«Κι εγώ για σένα» - Τζώρτζης Γρηγοράκης
* Σκηνοθεσίας: Γιώργος Λάνθιμος - «Κυνόδοντας»
* Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Αργύρης
Παπαδημητρόπουλος - «Bank Bang»
* Σεναρίου: Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου -
«Κυνόδοντας»
* Α’ Ανδρικού Ρόλου: Αντώνης Καφετζόπουλος -
«Ακαδημία Πλάτωνος»
* Α’ Γυναικείου Ρόλου: Μίνα Ορφανού - «Στρέλλα»
* Β’ Ανδρικού Ρόλου: Χρήστος Πασσαλής - «Κυνόδοντας»
* Β’ Γυναικείου Ρόλου: Αννα Μάσχα - «Χρυσόσκονη»
* Βραβείο Φωτογραφίας: «Μαύρο λιβάδι» -
Μάρκος Γουότερλου
* Βραβείο Μοντάζ: «Κυνόδοντας» - Γιώργος Μαυροψαρίδης
* Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: «Ψυχή βαθιά» -
Γιάννης Αγγελάκας
* Βραβείο Σκηνογραφίας: «Στρέλλα» - Πηνελόπη Βαλτή
* Βραβείο Ενδυματολογίας: «Στρέλλα» -
Βασίλης Μπαρμπαρίγος
* Βραβείο Ηχου: «Ψυχή βαθιά» - Στέφανος Ευθυμίου,
Δημήτρης Βουτσάς, Πάνος Βουτσαράς και
Κώστας Βαρυμποπιώτης
* Βραβείο Μακιγιάζ: «Στρέλλα» - Apollonia B. και Μαίρη
Σταυρακάκη
* Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας:
«Το κακό στην εποχή των ηρώων» - Πέτρος Νούσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια :