vorini-gr: Το Internet είναι ένας σκουπιδότοπος

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Το Internet είναι ένας σκουπιδότοπος

Το παγκόσµιο δίκτυο είναι γεµάτο µε links που δεν οδηγούν πουθενά
www.dvorak.org

Το Ιnternet είναι ένας τεράστιος σκουπιδότοπος, γεµάτος µε παρατηµένες εικόνες, blogs, ιστοσελίδες - σχεδόν ό,τι µπορεί να φανταστεί κανείς, ξεχασµένο. Και κανένας δεν ενδιαφέρεται αρκετά για να τα καθαρίσει, ελπίζοντας πως µε κάποιο µαγικό τρόπο θα αυτοϊαθεί µετά από χρόνια παραµέλησης.....

Έχω δοκιµάσει τα περισσότερα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπήδησαν από τη δεκαετία του & 039;90. Προσφάτως δοκίµασα το Posterous, µια από τις πιο hot και ταχέως ανερχόµενες υπηρεσίες. Με απλά λόγια, στέλνετε κάτι µέσω email σε αυτούς -ό,τι κι αν είναι- και θα το ανεβάσουν στους servers τους παρέχοντάς σας ένα URL για να το µοιραστείτε µε οποιονδήποτε.

Ο ισχυρισµός πως η υπηρεσία ανταποκρίνεται στιγµιαία, απέχει πολύ από την πραγµατικότητα. Δοκίµασα την υπηρεσία χρησιµοποιώντας το προσωπικό µου email. Τα παράτησα µετά από µισή ώρα. Και δοκίµασα µε το gmail µου. Μόλις 20 λεπτά αργότερα είχα την απάντηση και η εικόνα µου ανέβηκε [john-t5lgf.posterous.com].

Αυτή η φωτογραφία βρίσκεται κάπου σε κάποιον server και µαραίνεται, όπως τα περισσότερα πράγµατα στο Ιnternet. Κάποια στιγµή γράφτηκα στο Facebook µε ψευδώνυµο και ποτέ δεν το ξαναχρησιµοποίησα. Είναι άχρηστο σκουπίδι που υπάρχει ακόµα σε έναν server. Πρέπει να έχω τουλάχιστον µισή ντουζίνα blogs που ξεκίνησα κάποια στιγµή και έκτοτε έχω ξεχάσει.

Η Yahoo έκανε τη σωστή κίνηση όταν αποφάσισε να κλείσει το Geocities και τους servers του, βγάζοντας offline όλα αυτά τα σκουπίδια. Για µερικές σηµαντικές σελίδες η διαδικασία αυτή αποτέλεσε πλήγµα, αλλά χάρη σε όλα αυτά σκουπίδια που η υπηρεσία συνέλεξε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν αδύνατο να σωθούν.

Και οδηγούµαστε σε ένα ακόµα πρόβληµα. Οι χρήστες δηµιουργούν κανονικές ιστοσελίδες, τις οποίες "διαφηµίζουν" στα διάφορα blogs. Δεν αποκτούν µεγάλη κίνηση, αλλά µπορεί κάποιος να ανεβάσει ένα link σε αυτές. Έτσι, διαβάζετε κάτι που συνοδεύεται από ένα link. Ακολουθείτε τον σύνδεσµο, όµως το site του έχει "κατέβει" για κάποιο λόγο.

Ξέρω πως κάποιες από τις σελίδες που είχα στο Blogger εξαφανίστηκαν µετά την εξαγορά του από την Google. Έχασα ένα πλήρες backup όλων των επαφών όταν ένα "πάντα δωρεάν" site έκλεισε. Δεν έχω πρόσβαση στο λογαριασµό µου του Flickr από τη στιγµή που εξαγοράστηκε από τη Yahoo. Τα παραδείγµατα διαδέχονται το ένα το άλλο, σε µια ολοένα αυξανόµενη συλλογή από σκουπίδια, χαµένες σελίδες και αδιέξοδα. Επιπλέον υπηρεσίες όπως τα Posterous, Reddit και Twitter εµφανίζονται και χάνονται. Χρησιµοποιεί κανείς άραγε ακόµα το LiveJournal;

Αντί, λοιπόν, να παραπονιόµαστε, χρειάζεται να ξεκινήσουµε να καθαρίζουµε µε έναν τρόπο που αποδίδει. Η προσωπική ευθύνη του καθενός δεν είναι αρκετή για να φέρει εις πέρας τη δουλειά. Πιστεύω πως όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών πρέπει να αρχειοθετηθεί σε ένα κλειστό Ιnternet, µόνο για ανάγνωση, ώστε να µπορούµε να το µελετήσουµε και να το οργανώσουµε όπως πρέπει. Ας ξεκινήσουµε από
το µηδέν. Αυτό θα ήταν µια πραγµατικά ενδιαφέρουσα λύση.

πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια :