vorini-gr: Αγγίζοντας το µυαλό και την τέχνη του Ντα Βίντσι

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αγγίζοντας το µυαλό και την τέχνη του Ντα Βίντσι


Τι σχέση έχει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι µε τα αυτόµατα κιβώτια ταχυτήτων και τα προχωρηµένης τεχνολογίας ρουλεµάν των αυτοκινήτων µεγάλης σουηδικής αυτοκινητοβιοµηχανίας; Είναι κατασκευασµένα µε βάση δικά του σχέδια...

«Είµαι µηχανικός, ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, πολεοδόµος, µουσικός, γιατρός, ανατόµος...» και έξι ακόµα ιδιότητες (σύνολο: 14!), έγραφε στο βιογραφικό του ο ιδιοφυής Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Το βιογραφικό είχε αποδέκτη τον δούκα του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτσα (τον λεγόµενο «µαύρο» λόγω του µελαχρινού του δέρµατός του), που κατέστη στη συνέχεια βασικός προστάτης του, καθώς πείστηκε για τα προσόντα του...

Οπως και οι 5.000.000 και πλέον επισκέπτες µεγάλης έκθεσης για τον «εφευρέτη και επιστήµονα» Λεονάρντο ντα Βίντσι που γυρίζει τον κόσµο από το 1997 και τώρα φτάνει στον «Μύλο» της Θεσσαλονίκης. Με εκθέµατα στην πλειονότητά τους αντίγραφα έργων του τα οποία εξασφαλίστηκαν από ιδιωτικές συλλογές και µουσεία ανά τον κόσµο.

Η έκθεση ιχνηλατεί τον εφευρέτη και επιστήµονα ντα Βίντσι µέσα από 118 σχέδια (ειδικά αντίγραφα των «Κωδίκων Ντα Βίντσι»), ρεπλίκες 25 µηχανών (από ξύλο και µέταλλο, που λειτουργούνκανονικά), 8.000 ηλεκτρονικές εικόνες, αντίγραφα σηµειώσεων (ανάµεσά τους ακόµα και συνταγές µαγειρικής), επιστολών και µελετών.



INFO
«Leonardo da Vinci.
Εφευρέτης και επιστήµονας», στον πολυχώρο του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη), από 4 Φεβρουαρίου έως 5 Ιουνίου. Εισιτήρια: 8 και 4 ευρώ (παιδικό - µαθητικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια :