vorini-gr: Η Αθήνα... Γκόθαμ Σίτι!

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η Αθήνα... Γκόθαμ Σίτι!


του Άρη Μαλανδράκη
Εφέτος η Αθήνα αδελφοποιείται με το Γκόθαμ Σίτι! Μην περιμένετε, φυσικά, να δείτε τον Καμίνη αγκαλιά με το δήμαρχο της φανταστικής μεγαλούπολης...


Μπορείτε να δείτε, αντιθέτως, μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση αυτής της «γοτθικής», χάρτινης πόλης, μαζί με τον πιο διάσημο πολίτη της: τον Μπρους Γουέιν, γνωστότερο στο σύμπαν των κόμικς ως Μπάτμαν.


Ο Σκοτεινός Ιππότης της D(etective) C(omics), φιλοξενείται στη γκαλερί Χατζηκυριάκος Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει από 8-15 Απριλίου και εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του φεστιβάλ Comicdom Con Athens 2011.

Η αθηναϊκή παρουσίαση αποτελεί μέρος της έκθεσης με τίτλο «Batman: Yesterday and Tomorrow» που φιλοξενήθηκε πέρσι στο Cartoon Art Museum του Σαν Φραντσίσκο.

Περιλαμβάνει πρωτότυπες μακέτες σελίδων που σχεδίασαν 4 δημιουργοί, στενά συνδεδεμένοι με την παραγωγή της σειράς στο πέρασμα των χρόνων.
Είναι ο Bob Kane, από το πενάκι του οποίου «γεννήθηκε» ο Μπάτμαν το 1939, οι Bob Brown και Joe Giella που δούλεψαν τη λεγόμενη «ασημένια περίοδο» (silver age) των αμερικανικών κόμικς (δεκαετία του '50), και ο ανανεωτής του κόμικς στα 70'ς, Neal Adams.

Το φετινό, 6ο κατά σειρά, Comicdom Con Athens περιλαμβάνει πολλά ακόμα στο πλούσιο πρόγραμμά του: συζητήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια και διάφορα άλλα events, με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων δημιουργών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

* «Κόμικς & Videogames: Από το Χαρτί σε Κονσόλες και PC!». Η στενή σχέση των χάρτινων ηρώων με τα δημοφιλή video games, οι «μεταγραφές» των κόμικς σε κονσόλες και PC και η αντιπροσφορά των video games σε νέες μεθόδους εξιστόρησης (Παρασκευή 8 Απριλίου, 18:15)

* «Cartoons & Πολιτική: Κριτικοί από Μελάνι». Η σημασία της γελοιογραφίας στον πολιτικό σχολιασμό και την κοινωνική κριτική, αλλά και τα κρούσματα λογοκρισίας που υφίσταται (Σάββατο 9 Απριλίου, 14:30)
* «Μελετώντας (με) τα Κόμικς». Η δυναμική της γλώσσας των κόμικς ως αυτόνομο ερευνητικό αντικείμενο και εκπαιδευτικό εργαλείο (Κυριακή 10 Απριλίου, 12:00)

info
6ο Comicdom Con Athens 2011
Πού: Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)
Πότε: 8-10 Απριλίου (διάρκεια φεστιβάλ). 8-15 Απριλίου (διάρκεια έκθεσης Μπάτμαν)
Ώρες Λειτουργίας: (για το φεστιβάλ) Παρασκευή 17:00-21:00, Σαββατοκύριακο 12:00-21:00 - (για την έκθεση) Δευτέρα - Παρασκευή 12:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια :