vorini-gr: Μια ακόμη διάκριση για τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Μια ακόμη διάκριση για τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=418886&h1=true
Βενετία Το βραβείο καλύτερου σεναρίου απέσπασε η ταινία «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου στην 68η Μόστρα τα βραβεία της οποίας ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου στη Sala Grande του Λίντο.
Το σενάριο της τέταρτης δημιουργίας του σκηνοθέτη του «Κυνόδοντα» συνυπογράφουν ο Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου (που είχαν συνεργαστεί και στον «Κυνόδοντα»)....

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Γιώργος Λάνθιμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός κινηματογράφος στην Ελλάδα.



Ο μεγάλος θριαμβευτής του φεστιβάλ όμως είναι ο Αλεξάντρ Σοκούροφ που απέσπασε τον Χρυσό Κέοντα για την ιδιαίτερη ταινία του, «Φάουστ», μια δύσκολη μεν στην αφήγησή της αλλά άκρως υποβλητική μεταφορά του έργου του Γκέτε.
Και οι δυο ταινίες σύντομα θα διανεμηθούν στις αίθουσες της Ελλάδας

Αναλυτικότερα τα βραβεία

Χρυσό Λιοντάρι: «Φάουστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ

Βραβείο της Επιτροπής: «Terraferma» του Εμανουέλε Κριαλέζε

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Σανγκ Τζουν Κάι για την ταινία «Ren Shan Ren Hai»

Βραβείο Ανδρικού Ρόλου: Μάικλ Φασμπέντερ για την ταινία «Shame» του Στιβ Μακουίν

Βραβείο Γυναικείου Ρόλου: Ντίνι Γιπ, για την ταινία «Tao Jie» της Αν Χούι

Βραβείο Σενάριου: Ευθύμης Φιλλίπου, Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία «Αλπεις»

Βραβείο Καλλιτεχνικής Συμβολής: στην φωτογραφία της ταινίας «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Αντρέα Αρνολντ

Bραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI): «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενων Ηθοποιών: Σότα Σομετάνι και Φούμι Νικάιντο, για το «Himizu» του Σιον Σόνο

Το βραβείο Leoncino δόθηκε στην ταινία «Carnage» του Ρομάν Πολάνσκι και το Queer Χρυσό Λιοντάρι στο ντοκιμαντέρ «Wilde Salome» του Αλ Πατσίνο

Στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος προήδρευε ο Ντάρεν Αρονόφσκι με μέλη τους Εϊγια-Λίζα Ατίλα, Ντέιβιντ Μπερν, Τοντ Χέινς, Μάριο Μαρτόνε, Αντρέ Τεσινέ και Αλμπα Ρόρβαχερ.

«Αλπεις»: Επίτευγμα ενόψει αντίξοων συνθηκών

Συγχαρητήρια στον Γιώργο Λάνθιμο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού μετά την βράβευση της ταινίας του στην 68η Μόστρα

Μετά τη βράβευση της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Άλπεις» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μετά την περσινή, θριαμβευτική πορεία του ‘Κυνόδοντα’ στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Ευθύμης Φιλίππου και οι συνεργάτες τους, καταφέρνουν με τη βράβευση των «Άλπεων» στη Βενετία να στρέψουν και πάλι το βλέμμα της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας στη νέα ελληνική δημιουργία.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ιδίως ενόψει των πολύ αντίξοων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αυτή την περίοδο».

Ο κ. Γερουλάνος επισημαίνει ότι η διεθνής διάκριση των «Άλπεων» στη Βενετία αποδεικνύει για ακόμα μία φορά «την αποφασιστικότητα των Ελλήνων δημιουργών να διακριθούν και να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο στο διεθνές στερέωμα.

Και μας κάνει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε, με τον καινούργιο νόμο για τον κινηματογράφο, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο της, αναδεικνύοντας με τη δουλειά και το ταλέντο της το πιο δυναμικό και εξωστρεφές πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας».

Από την πλευρά της η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου συγχαίρει τους Γιώργο Λάνθιμο και Ευθύμη Φιλίππου για τη μεγάλη αυτή επιτυχία και εύχεται την καλύτερη δυνατή συνέχεια, τόσο στους ίδιους όσο και σε όλο το Ελληνικό Σινεμά, παρά τα τεράστια προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :