vorini-gr: «Η τρομοκρατία είναι μια επιχείρηση»

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Η τρομοκρατία είναι μια επιχείρηση»


Τα δαιδαλώδη οικονομικά της τρομοκρατίας
Η οικονομολόγος Λορέτα Ναπολεόνι, συγγραφέας του βιβλίου «Εντοπίζοντας τα δολάρια πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις» ("Terror Incorporated: Tracing the dollars behind the terror networks"), εξιστορεί τη σπάνια ευκαιρία που είχε να συνομιλήσει με τις εχέμυθες ιταλικές Ερυθρές Ταξιαρχίες - μία εμπειρία που της προκάλεσε ένα μακρόχρονο ενδιαφέρον τόσο για την τρομοκρατία όσο και για τις οικονομικές δραστηριότητες του παρασκηνίου....





«Η τρομοκρατία είναι μια επιχείρηση»

Στην ομιλία της προσκαλεσμένη του συνενδρίου TED Global στην Οξφόρδη, η Ναπολεόνι μας παρουσιάζει μία εικόνα των περίπλοκων οικονομικών της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα από συνεντεύξεις με πρώην μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τρομοκρατία είναι μια επιχείρηση, και μάλιστα «μια πολύ δαπανηρή επιχείρηση». Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, επισημαίνει η ίδια, είχαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 «τζίρο 7 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».

Από που έρχονται λοιπόν τα χρήματα αυτά;

Από τρεις πηγές: την κρατική στήριξη στην τρομοκρατία μέσω νόμιμης ή παράνομης χρηματοδότησης, τη στήριξή της από ιδιωτικά κεφάλαια και τέλος την αυτοχρηματοδότησή της στην οποία οδήγησε η «παγκοσμιοποίηση» και η επακόλουθη άρση των ελέγχων:
«Τότε είναι που οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπόρεσαν να συνδεθούν οικονομικά μεταξύ τους. Κυρίως όμως άρχισαν να έχουν συναλλαγές με τον κόσμο του εγκλήματος».

Η διεθνής έκταση της παράλληλης αυτής οικονομίας έφτανε, προ της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σημειώνει η Ναπολεόνι, και καταλήγει με μία αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στο ξέπλυμα χρημάτων και την «Πατριωτική Νομοθεσία» (Patriot Act) των Η.Π.Α.: το ξέπλυμα χρημάτων, μας συστήνει να εξακριβώσουμε, πλέον λαμβάνει χώρα σε ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Το ξέπλυμα χρημάτων πέρασε από τις Η.Π.Α. στην Ευρώπη»

Υπάρχει ένα παράρτημα στο Patriot Act που αναφέρεται συγκεκριμένα στα οικονομικά και απαγορεύει σε αμερικάνικες τράπεζες να έρθουν σε συναλλαγή με τράπεζες του εξωτερικού. Παράλληλα, δίνει τη δικαιοδοσία στις αμερικανικές αρχές να παρακολουθούν κάθε τραπεζική συναλλαγή στον κόσμο.

Έτσι, εξηγεί η Ναπολεόνι, οι εγκληματίες έφυγαν από το δολάριο. Το ξέπλυμα χρημάτων πέρασε από τις Η.Π.Α. στην Ευρώπη. «Μέσα σε έξι μήνες», σημειώνει, «η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο του ξεπλύματος χρημάτων παγκοσμίως».

Ο «πόλεμος στην τρομοκρατία» κόστισε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια στις Η.Π.Α. - χρήματα που δεν περίσσευαν.
Έτσι πάρθηκε η απόφαση να χρησιμοποιηθούν Γραμμάτια Δημοσίου (government bonds) στή Διεθνή Αγορά Κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση του πολέμου - και ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα γραμμάτια ανταγωνιστικά, είναι να μειώσεις τον τόκο.

Ο τόκος των γραμματίων έπεσε από το 6%, την παραμονή της 11ης του Σεπτέμβρη 2001, στο 1,2% το καλοκαίρι του 2003 - στο «τέλος» του πολέμου στο Ιρακ.
Οι ιδανικές συνθήκες για την κρίση των ενυπόθηκων δανείων είχαν ήδη διαμορφωθεί.
«Αυτή είναι η αφετηρία της κρίσης» καταλήγει η Ναπολεόνι.
  [http://tvxs.gr/webtv/]

Δεν υπάρχουν σχόλια :