vorini-gr: Τόκιο 1945: Εικόνες ενός βομβαρδισμού

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Τόκιο 1945: Εικόνες ενός βομβαρδισμού


Μία από τις πιο αιματηρές σελίδες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας επανέρχεται στο προσκήνιο με την ανακάλυψη ενός πραγματικά εκτενούς όσο και σπάνιου φωτογραφικού αρχείου. Μέσα από μία σειρά 700 φωτογραφιών, που για πρώτη φορά εκτίθενται σε ένα... 
...μικρό μουσείο στο Τόκιο και τις οποίες παρουσιάζει το περιοδικό Time, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει αποτυπωμένες τις καταστροφικές συνέπειες του βομβαρδισμού του Τόκιο τον Μάρτιο του 1945 από τα αμερικανικά αεροπλάνα Β-29
Η αεροπορική επίθεση  που έγινε την 9η και 10η Μαρτίου κόστισε τη ζωή περισσότερων από 100.000 ανθρώπων, ενώ 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης καταστράφηκαν ολοσχερώς, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους βομβαρδισμούς της ιστορίας, με πιο καταστροφικές συνέπειες ακόμα και από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι πέντε μήνες αργότερα.

Όπως δηλώνει ο Μασαχίκο Γιαμάμπε, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Αεροπορικών Επιδρομών και Ζημιών Πολέμου του Τόκιο: «Ακόμα και στην Ιαπωνία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το την έκταση της καταστροφής. Είναι ωστόσο σημαντικό να το θυμούνται. Βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες μπορούν να καταλάβουν πως τα περισσότερα θύματα ήταν απλοί πολίτες που δεν είχαν εμπλακεί με την πολεμική βιομηχανία».

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως ελάχιστες φωτογραφίες των αμερικανικών επιδρομών που ξεκίνησαν στο Τόκιο στα τέλη του 1944 είχαν γλιτώσει από τις καταστροφές.
Πρόσφατα όμως στα αρχεία του Τοχόσα, ενός οργανισμού που εξέδιδε τριμηνιαίο περιοδικό τον καιρό του πολέμου, βρέθηκαν χιλιάδες αρνητικά φωτογραφιών.

Μετά από μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία αποκατάστασής τους οι φωτογραφίες για πρώτη φορά εκτίθενται αυτό το μήνα αποκαλύπτοντας νέες πτυχές του ζοφερού βομβαρδισμού της 9ης και 10ης Μαρτίου 1945.
Η έκθεση των φωτογραφιών θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Απριλίου.


Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς/tvxs.gr
image from Time Magagine
slideshow: takis http://vorini.imgur.com




 Αν σας άρεσε αυτό το θέμα κοινοποιήσετε το στους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :