vorini-gr: 17 Νοέμβρη | Απόρρητα έγγραφα και άγνωστες πτυχές της εξάρθρωσης της

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

17 Νοέμβρη | Απόρρητα έγγραφα και άγνωστες πτυχές της εξάρθρωσης της


Δέκα χρόνια μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, απόρρητα έγγραφα για τη δράση της οργάνωσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τα έγγραφα δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής" και όπως αποκαλύπτεται ήδη από...


...το 1991, οι διωκτικές αρχές είχαν εντάξει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο σε ένα στενό κύκλο ατόμων που πιθανολογούσαν ότι σχετίζονται με τη 17Ν.

Οι έρευνες με επίκεντρο Έλληνες που είχαν διαφύγει στη Γαλλία την περίοδο της δικτατορίας είχε αρχίσει το 1989.
Στην πρώτη φάση αφορούσαν 200 άτομα για τα οποία αναζητήθηκαν πληροφορίες.
Στην τελική φάση της έρευνας, για δύο άτομα δεν είχε βρεθεί κανένα στοιχείο για το πού μπορεί να βρίσκονταν.

Ο ένας ήταν ο Αλ. Γιωτόπουλος, που παρέμεινε εξαφανισμένος μέχρι να εντοπιστεί στους Λειψούς. Η μόνη φωτογραφία του που είχαν καταφέρει να βρουν, είναι μια που τον απεικόνιζε σε εφηβική ηλικία.Η επόμενη περιγραφή που είχαν οι αρχές, ήταν αυτή του Σάββα Ξηρού, ο οποίος μετά τη σύλληψή του, τραυματισμένος, μίλησε για τον "Λάμπρο".

"Είναι ίδιος ο Κούνδουρος" φέρεται να είχε πει.

Ο δεύτερος δεν βρέθηκε ποτέ. Πρόκειται για άνδρα με καταγωγή από τη Χίο, ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι νεκρός.

Οι εκκρεμότητες της υπόθεσης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα παλαμικό και 5 δακτυλικά αποτυπώματα αποτελούν της εκκρεμότητες στον φάκελο της υπόθεσης.

Το παλαμικό, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εντοπίσθηκε στην μπανιέρα της γιάφκας της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκτιμάται ότι ανήκει σε πρόσωπο που βρέθηκε εκεί λίιγο πριν εισβάλλει η Αντιτρομοκρατική και βοήθησε τον Δ. Κουφοντίνα να καθαρίσει το χώρο.

Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να μην αφήσουν ίχνη, καθώς το αποτύπωμα βρέθηκε μισοσβησμένο.

Τα υπόλοιπα "ορφανά" αποτυπώματα βρέθηκαν είτε σε αντικείμενα μέσα στις γιάφκες είτε σε επιφάνειες και η έρευνα για την ταυτοποίησή τους δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πυρ, γυνή και θάλασσα

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή" ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε εγκαταλείψει το κρησφύγετό του στο Αγκίστρι, καθώς είχε καταλάβει ότι τον παρακολουθούσαν.

Οι έρευνες είχαν στραφεί αρχικά στην Αίγινα, καθώς είχε τεθεί υπό παρακολούθηση γυναίκα που θεωρήθηκε ύποπτη. Αργότερα αποφασίστηκε να επεκταθούν οι έρευνες και στα γύρω νησιά.

Μια γυναίκα παρ' ολίγον να σταθεί μοιραία για τη 17Ν και 10 χρόνια πριν την εξάρθρωσή της, στην υπόθεση που έμεινε γνωστή ως "φιάσκο της Ριανκούρ". Οι αστυνομικοί βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με μέλη της οργάνωσης, που κατάφεραν να διαφύγουν. Την πληροφορία για τη συνάντηση μελών της 17Ν στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, είχε δώσει τηλεφωνικά μια γυναίκα.

Σύμφωνα με τις αρχές το κίνητρο ήταν η ερωτική αντιζηλία. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε πολυετή σχέση με μέλος της οργάνωσης και όταν κατάλαβε ότι την απατούσε, πέταξε τα ρούχα του στο δρόμο και τον... πρόδωσε την αστυνομία.



Αγνοείται το ιστορικό 45αρι

Από τα αντικείμενα-σφραγίδες της οργάνωσης, απουσιάζει το ιστορικό 45αρι της οργάνωσης με το οποίο έγιναν οι πρώτες δολοφονίες της οργάνωσης, καθώς και η γραφομηχανή στην οποία δακτυλογραφήθηκαν οι πρώτες προκηρύξεις της 17Ν.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο Δ. Κουφοντίνας, ανακρινόμενος φέρεται να αρνήθηκε να αποκαλύψει που βρίσκεται το όπλο, χαρακτηρίζοντας το ως "κειμήλιο".

Πειστήρια φέρεται να εξαφάνισε και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Α. Γιωτόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού, μετέφερε αντικείμενα σε ερημική παραλία των Λειψών 



Sources of Information: http://news247.gr/

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :