vorini-gr: Αλέξης | Τέσσερα χρόνια μετά..

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αλέξης | Τέσσερα χρόνια μετά..


H ζωή του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν διέφερε πολύ απ’ των άλλων παιδιών της ηλικίας του. Έμενε στο Ψυχικό, πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο, είχε όνειρα. Όλα σε παρελθοντικό χρόνο...

 Ο Αλέξης δεν πρόλαβε να ζήσει. Ένας ειδικός φρουρός του στέρησε το δικαίωμα στη ζωή με μία μικρή σφαίρα.

Ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρίσκεται στα Εξάρχεια με κάποιους φίλους του. Λίγο παραπέρα, πλήρωμα περιπολικού διαπληκτίζεται με νεαρούς. Το περιπολικό αποχωρεί, αλλά οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, επιστρέφουν με τα πόδια στο σημείο. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ζητά το λόγο από τους νεαρούς, σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί δύο φορές. Μία σφαίρα βρίσκει τον Αλέξη ο οποίος σωριάζεται νεκρός μπροστά στα μάτια των φίλων του.

11 Δεκεμβρίου 2008
Ο ανακριτής που διερευνά τις συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού. Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών, Αλέξης Κούγιας, κάνει λόγο για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και «εποστρακισμό της σφαίρας» που σκότωσε τον 15χρονο, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιδράσεων.
6 Μία ηΔεκεμβρίου 2008
Μια ημερομηνία την οποία δύσκολα θα ξεχάσει κάποιος.
Εξάρχεια. Διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.
Λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ.
Ένας 15χρονος βάφει το πεζοδρόμιο με αίμα. Το δικό του αίμα.

7 Δεκεμβρίου 2008
Η δολοφονία του 15χρονου παιδιού δίνει το έναυσμα για να ξεκινησουν έντονες αναταραχές σ’ ολόκληρη την χώρα. Δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας και οδομαχίες έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, όπου κυριαρχούν τα οδοφράγματα, ο πετροπόλεμος, οι μολότοφ και οι συγκρούσεις, ενώ ο αναβρασμός εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

8 Δεκεμβρίου 2008
Δύο μέρες μετά το τραγικό συμβάν σημειώνεται η απαρχή των μεγάλων διαδηλώσεων. Μαθητές και φοιτητές περνανε λουκέτο στις πόρτες των σχολείων και των πανεπιστημίων τους και κάνουν κατάληψη στα κτήρια! Χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονται το βράδυ στο κέντρο, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα, ομάδες αγνώστων προξενούν καταστροφές, ενώ πυρπολούν και κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκρούσεις με την Αστυνομία όλη νύχτα.


9 Δεκεμβρίου 2008
Η ημέρα της κηδείας του Αλέξη. Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου. Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαυλίζει την ένταση και σημειώνονται επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός δεν διστάζει να βγάλει το υπηρεσιακό όπλο του και να πυροβολήσει στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «εξέγερση».

16 Ιουνίου 2009
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας. Στο εδώλιο κάθεται και ο Βασίλης Σαραλιώτης. Την υπεράσπιση τους αναλαμβάνει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μιλάει για «εποστρακισμό» και «θέλημα θεού», ενώ επιχειρείται η σπίλωση της μνήμης του νεκρού μαθητή, με διαρροές περί αποπομπής του από το σχολείο στο παρελθόν, αλλά και συμμετοχή του σε επεισόδια.

11 Οκτωβρίου 2009
Έπειτα από 84 συνεδριάσεις, η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, Αντ. Παπαβασιλείου, εκφωνεί την απόφαση επί της ενοχής για τους δύο ειδικούς φρουρούς. Ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, που κρίνεται ένοχος με ψήφους 4 προς 3, για δυσμενέστερη κατηγορία, από εκείνη που του είχε αρχικά απαγγελθεί. Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Υπέρ του, δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό.

Ποινή 10ετούς κάθειρξης στον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη, τον οποίο με πλειοψηφία 6 προς 1, το δικαστήριο κρίνει ένοχο για συνέργεια. Υπέρ του το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό επίσης.


Ακόμη, με πλειοψηφία 6 προς 1, οι δικαστές κρίνουν, ότι στον Βασίλη Σαραλιώτη δεν πρέπει να δοθεί αναστολή, ωστόσο στις 5 Οκτωβρίου 2011, αποφυλακίστηκε, υπό τον όρο να παραμείνει στο νομό Δράμας.

Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διατάσσει τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επιβάλλει διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

 Digital_images_processing_by takis_Vorini_Dec_2012


  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :