vorini-gr: Σαν σήμερα τραβήχτηκε η ιστορική φωτογραφία του Che

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα τραβήχτηκε η ιστορική φωτογραφία του Che


Σαν σήμερα, το 1960 ο διάσημος φωτογράφος, Alberto Korda, «φυλάκισε» με τον φωτογραφικό φακό του την εικόνα του Che Guevara και έδωσε στο κοινό το πιο γνωστό πορτραίτο του...

Γυρίζοντας 53 χρόνια πίσω, και πηγαίνοντας στην εκδήλωση για τον ύστατο αποχαιρετισμό των θυμάτων της έκρηξης του La Coubre ο Alberto Korda φωτογραφίζει την ιστορική φωτογραφία του Che η οποία ξεχωρίζει και γράφει τη δική της ιστορία. 

Αυτό το πορτραίτο του Che έμελλε να γίνει το πιο πολυανατυπωμένο στην ιστορία της φωτογραφίας. Ωστόσο έμεινε στην αφάνεια για πάνω από επτά χρόνια. Τον Ιούνιο του 1967, ένας Ιταλός εκδότης, ο Giangiacomo Feltrinelli, ζητάει από τον Korda κάποιο καλό πορτρέτο του Che για μελλοντική του έκδοση. Εκείνη την εποχή ο Che μάχεται στο αντάρτικο της Βολιβίας. 

Θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τον βολιβιανό στρατό και πράκτορες της CIA τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Μερικούς μήνες μετά ο Φιντέλ Κάστρο παραδίδει προς έκδοση στον Feltrinelliτο ημερολόγιο του Che από το αντάρτικο της Βολιβίας. 

Μαζί με αυτό ο Ιταλός εκδότης θα τυπώσει τις πρώτες χιλιάδες αντίγραφα του περίφημου πορτραίτου, που θα γίνει σύμβολο λαϊκής αντίστασης και πάλης και θα ανατυπωθεί σε εκατομμύρια ακόμα.

Slide show maker: Takis Vorini//http://imgur.com/a/y0mQ7#0

Δεν υπάρχουν σχόλια :