vorini-gr: Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο αρπαγής των σπιτιών μας: 8 (!) φορές πάνω οι φόροι στα ακίνητα!

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο αρπαγής των σπιτιών μας: 8 (!) φορές πάνω οι φόροι στα ακίνητα!

Το σχέδιο τους είναι θηριώδες, παράλληλα, όμως είναι και... απλό: Θέλουν να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων και να τα κάνουν δωράκι στους δανειστές και τους τραπεζίτες. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι απολύτως ενδεικτικά...

Είναι χαρακτηριστικό πως από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση έως και σήμερα οκταπλασιάστηκαν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία. 

Παράλληλα με την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα ο «πονοκέφαλος» γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Την ίδια στιγμή πάντως οι αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν με τις τιμές που είχαν διαμορφωθεί το 2009.

Οι φόροι στα ακίνητα από 526 εκατ. ευρώ το 2009 θα διαμορφωθούν σε 2,78 δισ.

Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, από 526 εκατ. ευρώ το 2009 και 2010 εκατ. το 2010 προβλέπεται να διαμορφωθούν εφέτος σε 2,78 δις. ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2014, σε επίπεδα πάνω από 3,9 δις. ευρώ.

Ο κ. Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑΣ σημειώνει ότι η εκτός πάσης λογικής φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων υλοποιήθηκε σε περίοδο που η μισθωτική αγορά έχει καταρρεύσει, χιλιάδες ακίνητα ακόμη και σε εμπορικούς δρόμους παραμένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται διαρκώς (όταν εισπράττονται), οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πρακτικά ανασταλεί και οι ιδιοκτήτες στερούνται της δυνατότητας να εκχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους στο Δημόσιο έναντι υφιστάμενων ή μελλοντικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο.

Η εξέλιξη των προβλέψεων για εισπράξεις του προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία έχει ως εξής:

Εισπράξεις κρατικού προϋπολογισμού από φόρους στην περιουσία (εκατ. ευρώ)

2009: 526
2010: 487
2011: 1172
2012: 2857
2013 (εκτ.): 2784
2014 (προβλ.): 3937

Οι αλλαγές που έρχονται στην ελληνική κτηματαγορά το 2014

Οι νέες προτάσεις ρυθμίσεων θετικοί χαρακτήρα: νέες δυσμενείς ρυθμίσεις που θα ακυρώσουν κάθε πιθανότητα ανάκαμψης της κτηματαγοράς

Για τους αγοραστές:


  • Πρόταση μείωσης του φόρου μεταβίβασης από 10% σε 3% 
  • Επιβολή διπλού ετήσιου φόρου στα ακίνητα, με ποινικοποιημένη την αδυναμία εξόφλησης τουΠρόταση απελευθέρωσης των νέων εμπορικών μισθώσεων 
  • Επιβολη «πόθεν έσχες» επί των αντικειμενικών αξιών και όχι επί των πραγματικών αξιών αγοράς, λόγω λήξης της αναστολής του. 
  • Χορήγηση άδειας παραμονής επί αγοράς ακινήτου αξίας 250.000 ευρώΑναγκαστική φορολόγηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων, λόγω κατάργησης της δυνατότητας εκχώρησης τους στο Δημόσιο με το νέο ΚΦΕ. 
  • Αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων από 11 – 33% + εισφορά αλληλεγγύης 1-4%

Για τους πωλητές:

Επιβολή φόρου υπεράξιας 15%, που θα επιβαρύνει ιδιαίτερα όσους απέκτησαν το πωλούμενο προ του 2007, από ιδιοκατασκευή η αντιπαροχή
Ο πωλητής καθίσταται φορολογικά «επαγγελματίας» με την πραγματοποίηση τριών πωλήσεων ακινήτων εντός μιας διετίας.
Από το χωνί


  

Δεν υπάρχουν σχόλια :