Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Τα πέντε είδη μοιρολογίστρας που συναντάς στα social media

Εμφανίζονται κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος διάσημος. Είναι οι διαδικτυακές μοιρολογίστρες, που θρηνούν τον μακαρίτη με κάθε λογής αναρτήσεις. Τους χωρίσαμε σε πέντε κατηγορίες και σίγουρα ξέρετε έναν...

1. Ο μεγαλύτερος φαν

Πρόκειται για άτομο που ζει στο πετσί του την αγάπη του για τον εκλιπόντα και θρηνεί πραγματικά τον χαμό του σαν να πρόκειται για δικό του πρόσωπο. 

Αν πρόκειται για τραγουδιστή θα ανεβάσει όλη τη δισκογραφία του, αν πρόκειται για ηθοποιό, βίντεο με τις αγαπημένες του σκηνές κ.ο.κ. 

Ο πόνος του είναι αβάσταχτος και θα συνεχίσει να γεμίζει τα κοινωνικά δίκτυα με RIPs για πολλές μέρες, συνοδεύοντας το κάθε ποστ με έναν στίχο ή ένα απόφθεγμα του εκλιπόντος, επαναλαμβάνοντας συνεχώς πόσο δεν μπορεί να πιστέψει τον χαμό του μακαρίτη.

2. Ο επαγγελματίας μοιρολογίστρα

Όπως οι επαγγελματίες μοιρολογήτρες στις κηδείες, πρόκειται για χρήστη που θα θρηνήσει οποιονδήποτε διάσημο έχει πεθάνει, ανεξάρτητα αν τον ξέρει η όχι, βάζοντας RIP με κάθε ευκαιρία είτε σε δικά του ποστ είτε σαν σχόλιο σε άλλους. 

Συνήθως θα συνοδέψει τα RIPs με ένα βαθυστόχαστο σχόλιο για το νόημα της ζωής, κατά προτίμηση πάνω σε φωτογραφία του εκλιπόντος, με αποτέλεσμα το ταιμλάιν του να είναι σαν το Πρώτο Νεκροταφείο. Συχνά θα αναφέρει άγνωστες πληροφορίες για τον μακαρίτη σε μία προσπάθεια να ξεχωρίσει από τους δεκάδες άλλους που θρηνούν.


3. Ο “έκτακτη είδηση”

Ο χρήστης αυτός είναι ένας συνδυασμός γραφείου τελετών – πρακτορείου Ρόιτερς, που υπερηφανεύεται για την ικανότητα του να ανακοινώνει πρώτος το θάνατο κάποιου διάσημου, συνήθως δευτερόλεπτα αφότου ανακοινωθεί από τα ξένα ή ελληνικά ΜΜΕ.

Αρέσκεται στο να απαντάει σε σχόλια που του κάνουν χρήστες που δεν έχουν μάθει την είδηση, όπως “σοβαρά; πότε; όχι ρε γαμώτο” και να υπενθυμίζει με κάθε τρόπο ότι αυτός το ανακοίνωσε πρώτος.4. Ο αιφνιδιασμένος

Ο αιφνιδιασμένος μπορεί να ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά είναι αυτός που μαθαίνει τελευταίος τον χαμό κάποιου διάσημου. 

Συνήθως θα γράψει στάτους μία ή δύο μέρες μετά το τραγικό γεγονός, με σχόλιο “ρε σεις, πέθανε ο Τάδε;” σαν να μην έχουν αναφέρει την είδηση χιλιάδες σάιτ και άλλα μέσα, ενώ μπορεί να αναρτήσει αφιέρωμα στον εκλιπόντα ακόμα και όταν όλος ο πλανήτης έχει πάψει να ασχολείται με την είδηση. Είναι ο καλύτερος πελάτης του “ο έκτακτη είδηση” της κατηγορίας 3.


5. Ο “ποιος είναι αυτός που πέθανε”

Πρόκειται για χρήστη που δεν ξέρει τον διάσημο που μόλις πέθανε, συνήθως γιατί ο ίδιος / η ίδια είναι μικρός σε ηλικία και ο εκλιπών ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τον Τζάστιν Μπίμπερ.

Εναλλακτικά, ο μακαρίτης ανήκει σε κατηγορία που δεν ενδιαφέρει τον χρήστη, π.χ. συγγραφέας, ζωγράφος, φιλόσοφος, οποιοσδήποτε εν πάση περιπτώσει δεν είναι ο Παντελίδης. 

Κάποιες φορές μπορεί να συμμετάσχει τυπικά στους επικήδειους, άλλες φορές μεταμορφώνεται σε σαρκαστικό σχολιαστή (δείτε παρακάτω).

ΜΠΟΝΟΥΣ 5+1
Ο σαρκαστικός σχολιαστής

Ο χρήστης αυτός δεν ανήκει στην κατηγορία των πενθούντων, αλλά είναι πανταχού παρών σε κάθε θάνατο διάσημου για να κοροιδέψει τους άλλους πέντε. 

Τα ειρωνικά του σχόλια θα τα βρείτε κάτω από αναρτήσεις με RIPs αλλά και σαν αυτόνομα στάτους, στα οποία αναρωτιέται μονολογώντας αν ξέραμε τον Τάδε (κυρίως ξένο διάσημο) στο χωριό μας όταν βόσκαμε πρόβατα. 

Συνήθως θα κάνει και μια αναφορά στα εκατομμύρια ανθρώπων που πεθαίνουν καθημερινά αλλά πάνε άκλαφτοι, δίνοντας έτσι μια ανθρωπιστική διάσταση στον σαρκασμό του, στην προσπάθεια του να μας πείσει ότι δεν είναι τόσο δυσκοίλιος όσο νομίζουμε.

Δημοσίευση σχολίου