vorini-gr: Το Σάββατο γυρίζουμε 43 χρόνια πίσω

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Το Σάββατο γυρίζουμε 43 χρόνια πίσω

Είναι που είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο στη «μαύρη» του τη μοίρα, το έριξε ακόμα πιο βαθιά στον πάτο του «βαρελιού» ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, Βίτορ Μέλο Περέιρα...

Από την ξεφτίλα στην απόλυτη ξεφτίλα. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή (που έχει έρθει με παχιό μισθό για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής διαιτησίας) να ορίσει ξένο διαιτητή για να διευθύνει τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Η αλήθεια είναι ότι η λύση του ξένου διαιτητή έχει ακουστεί και προταθεί πολλές φορές στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια. Πάντα μετά από διαιτητικά λάθη, κυρίως σε σημαντικούς αγώνες με βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ευτυχώς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ τα κατά καιρούς επίσημα ή ανεπίσημα αιτήματα των ΠΑΕ για ξένους διαιτητές και από το 1975 παρακολουθούμε τους ελληνικούς αγώνες με έλληνες διαιτητές. Όπως συμβαίνει σε όλες τις κανονικές χώρες, σε όλα τα κανονικά πρωταθλήματα.

Δεν είμαστε εμείς μια κανονική χώρα; Όχι, φίλε μου, δεν είμαστε. Όταν αδυνατείς να διοργανώσεις έναν τελικό Κυπέλλου, σημαίνει ότι οι «μετοχές» σου στο «χρηματιστήριο» ποδοσφαίρου έχουν αξία όσο ένα… χωνάκι παγωτό. Η απόφαση να σφυρίξει ο Ισπανός Μπορμπαλάν (του οποίου η καριέρα, σημειωτέων, είναι εξαιρετική) τον τελικό στο ΟΑΚΑ προσβάλει τους έλληνες ποδοσφαιριστές και τους έλληνες διαιτητές. Το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τέλος.

Η καχυποψία και ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διαιτητές στη χώρα μας είναι οι λόγοι που οδήγησαν την ΚΕΔ, με την παρότρυνση της ΕΠΟ, στην απόφαση να έρθει ένας ξένος διαιτητής για να διευθύνει τον τελικό και όχι επειδή οι έλληνες διαιτητές είναι χειρότεροι από τους ξένους.  Ό,τι συνέβαινε, δηλαδή, τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Ό,τι αποφάσισαν τότε οι «φωστήρες» του ελληνικού ποδοσφαίρου, το ίδιο αποφάσισαν και τώρα. Να έρθουν, δηλαδή, οι ξένοι διαιτητές για να μας βγάλουν από το «βαρέλι». Σταμάτησαν εν τέλει τα διαιτητικά λάθη; Όχι.

Τα όσα έγιναν τότε, στα δεκάδες παιχνίδια που σφύριξαν οι ξένοι διαιτητές, καταγράφθηκαν από τον αθλητικό Τύπο της εποχής. Με ένα google search θα τα βρείτε. Σε πολλά παιχνίδια έγιναν αλλοιώσεις αποτελεσμάτων και σε άλλα ματς έγιναν λάθη που μπορούν να γίνουν μόνο από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι η μπάλα είναι στρογγυλή. Έγιναν τερατώδη λάθη. Η αντικειμενικότητα των ξένων διαιτητών που ήρθαν ως σωτήρες αμφισβητήθηκε έντονα και τελικά μπήκε τέλος σε αυτό το απίθανο εγχείρημα.

Αν ο κ. Μπορμπαλάν υποπέσει σε ένα σοβαρό διαιτητικό λάθος το Σάββατο, τι θα συμβεί; Θα τιμωρηθεί; Κι αν ναι από ποιον; Από την ΚΕΔ της οποίας δεν είναι μέλος; Τι θα γίνει αν αυτό το λάθος του χαρίσει την κούπα στη μία ή στην άλλη ομάδα;

Αυτοί είμαστε, αυτό το ποδόσφαιρο μας αξίζει.

Καληνύχτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :